В Україні триває мобілізаційний процес / фото ua.depositphotos.com

В Україні 18 травня запрацював новий закон про мобілізацію. З цієї дати у військовозобов'язаних українців є 60 днів для оновлення облікових даних. Експертка з мобілізаційних питань та військового обліку, юристка Наталія Печериця відповіла "Суспільному" на популярні питання щодо цього процесу.

"Призовників, військовозобов'язаних, резервістів та військовозобов'язаних жінок, які мають медичну або фармацевтичну освіту. Новий закон закріпив обов'язок цих категорій людей оновити свої дані протягом 60 днів, тобто до 18 липня 2024 року. Найперше потрібно уточнити три речі: адресу місця проживання, контактний номер телефону та електронну пошту. Згодом потрібно буде додати місце роботи, сімейний стан тощо", - зазначила вона.

За словами юристки, наразі є три способи уточнення даних:

Відео дня
  • візит до ТЦК та СП за місцем обліку;
  • через ЦНАП;
  • через електронний кабінет військовозобов'язаного, через застосунок "Резерв+".

Печериця також розповіла про категорію громадян, яким не потрібно оновлювати свої дані.

"Це люди, яких виключили з військового обліку. У статті 37 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" детально розписано, кого повинні брати на військовий облік, та в яких випадках людину виключають з військового обліку... Якщо людина припинила громадянство України, якщо її визнали непридатною для військової служби, тобто за станом здоров'я, якщо людину визнали в установленому законом порядку безвісти зниклою або її оголосили померлою. Або ж людина досягла граничного віку перебування в запасі — тобто 60 років", - розповіла експерт.

Вона додала, що чоловіка, якого зупинять на вулиці, першочергово попросять показати свій військовий обліковий документ. Його перевірять, а потім вручать повістку. 

"Варіанту не буде, що на вулиці зупинять і скажуть знову оновлювати дані. До речі, якщо військово-обліковий документ відсутній або його втратили, то та людина повинна оновити свої дані безпосередньо в ТЦК. Таку процедуру передбачає нова постанова Кабміну від 16 травня № 560", - підсумувала Печериця.

Мобілізація в Україні

Як повідомляв УНІАН, у разі не уточнення протягом 60 днів військовозобов’язаним або резервістом фактичної адреси місця проживання, після 17 липня 2024 року повістка буде надіслана на його адресу зареєстрованого місця проживання.

Заступник начальника мобілізаційного відділу ТЦК Солом’янського району Києва Павло Литвин пояснив, чи впливає військово-облікова спеціальність на призов до армії і розтлумачив, що означають статуси у "Резерв+".

Вас також можуть зацікавити новини: