Росіяни намагаються ставити на військовий облік медиків на окупованих територіях / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Російські загарбники намагаються провести масову постановку на військовий облік працівників медичної сфери на окупованих територіях України. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров

В ефірі телемарафону він зазначив, що після проведення псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях, російські загарбники докладають всіх зусиль для постановки на облік військовозобов'язаних людей у всіх комунальних підприємствах, лікарнях та школах.

"Тим паче всіх спеціальностей, які їм сьогодні вкрай потрібні. Звичайно ж, це в першу чергу медики. Тому що ворог на Запорізькій лінії фронту несе надвеликі втрати. Саме тому, можна сказати, обмежили доступ до роботи в лікарні без того, щоб наші медики стали на військовий облік", – акцентував Федоров.

Відео дня

Він нагадав, що практично "всі наші медики відмовилися співпрацювати з ворогом" і не пішли працювати до ворожих військових шпиталів.

"Тепер ворог буде намагатися через мобілізацію затягнути наших людей на роботу в військових шпиталях та і взагалі мобілізувати їх і відправити на Запорізьку лінію фронту", – підкреслив Федоров.

Міський голова Мелітополя розповів, що майже вся медицина на тимчасово окупованій території Запоріжжя працює виключно для військових окупантів, а переважну більшість лікарень ворог переобладнав під військові шпиталі.

"На сьогодні цивільна медицина майже не працює на всій тимчасово окупованій території Запорізької області. Ворог захопив майже всі лікарні і використовує їх суто як військові шпиталі. Залишилось лише декілька лікарень, які надають медичну допомогу цивільному населенню – у Мелітополі та Бердянську. Але через те, що величезна кількість наших лікарів і медичного персоналу виїхала, то точно якісну медичну допомогу вкрай важко знайти", – сказав Федоров.

Він додав, що окупанти обмежили надання фахової медичної допомоги цивільним мешканцям тимчасово окупованих територій без російського паспорту та російської медичної страховки, а до найближчої лікарні треба їхати або до Криму, або до Росії.

"Обслуговування за медичною страховкою відбувається або на території континентальної Росії або на території тимчасово окупованого Криму. Також є інформація, що в тимчасово окупованому Криму всі лікарні переповнені, тому що лише там можна сьогодні отримувати хоч якусь якісну медичну допомогу і мешканці тимчасово окупованої Херсонщини та Запоріжжя туди їдуть. Сьогодні у фронтових містах – Токмаку, Молочанську – не те що переповнені лікарні всі, які захопив ворог, а навіть всі пристосовані приміщення, які ворог переобладнав в свої медичні військові шпиталі", – зазначив мер Мелітополя.

Щодо можливості для цивільних мешканців придбати бодай якісь ліки в аптеках, то з цим також велика проблема, через невеликий асортимент медичних препаратів та відсутність грошей у людей.

"З одного боку, в аптеках є якісь медичні препарати, але їх асортимент обмежений. З іншого боку, наші мешканці просто не мають можливості це купити. Це вкрай складно, тому що сьогодні є величезна проблема з грошима в тимчасовій окупації. Ворог навіть тим, хто погодився працювати в якихось освітніх або медичних закладах, перестав платити заробітну плату. І на комунальних підприємствах сьогодні також заборгованість щонайменше  півтора-два місяці по виплаті заробітної плати пояснив ситуацію Федоров.

Ситуація на тимчасово окупованих територіях

У тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області росіяни затримали трьох школярів. Учнів 9-го класу звинувачують у "створенні негативного образу Росії" та "розповсюдженні націоналістичної символіки". 

Тим часом на окупованому півдні росіяни посилюють мобілізацію серед українців. Відомо, що загарбники на Херсонщині разом із паспортами РФ видають чоловікам повістки про необхідність стати на військовий облік.

Вас також можуть зацікавити новини: