Вчора Зеленський говорив із Сі / фото president.gov.ua

У відносинах України і Китаю обидві сторони змушені здійснювати "геополітичну прогулянку по канату", намагаючись знайти баланс між спільними інтересами і протиріччями. Яскравим свідченням цього стала вчорашня розмова президента Володимира Зеленського з головою КНР Сі Цзіньпіном, пише The Washington Post.

Видання зазначає, що це перша пряма розмова лідерів двох країн з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Обидві сторони випустили тріумфальні прес-релізи за підсумками телефонних переговорів, проте за переможними реляціями, проглядається явна напруга у відносинах Києва і Пекіна.

"Цей дзвінок був геополітичною прогулянкою по канату, оскільки українсько-китайські відносини стають балансом для обох сторін", – пише Washington Post.

Відео дня

Видання вважає, що для Китаю у відносинах з Україною стоїть завдання виставити себе в ролі миротворця і дипломатичного важкоатлета, здатного запропонувати регіону себе в якості альтернативи заходу. Однак відмова Китаю прямо засудити вторгнення Росії в Україну викликала роздратування в Києві та інших столицях.

Також по репутації Пекіна б'є та обставина, що саме Китай став економічним рятувальним кругом для Росії, купуючи нафту і газ і торгуючи з компаніями, що знаходяться під санкціями Заходу. Ці дві країни знайшли спільний інтерес в геополітичному протистоянні США і їх союзникам.

Washington Post констатує, що Київ проявляє обережність щодо Китаю і критикує його мирний план, який відповідає інтересам Москви, оскільки фактично дозволяє Росії залишитися на окупованій українській території. У той же час Україна не відкидає роль Китаю в якості посередника і можливого торгового партнера після закінчення війни.

Зовсім недавно Китай досяг безпрецедентного успіху в ролі посередника, коли допоміг Ірану та Саудівській Аравії повернутися до нормальних дипломатичних відносин. Призначення нового китайського посланника в Україні, про що було оголошено вчора, на думку Washington Post говорить про прагнення Пекіна досягти нового дипломатичного Успіху вже і в цьому регіоні.

Для України Ж Китай-це потенційний замінник Росії у зовнішній торгівлі після закінчення війни. 

"Якщо США і їх союзники не зможуть запропонувати альтернативу, в України немає іншого вибору, окрім як піти на ризик", – пише Washington Post.

Телефонна розмова Зеленського і Сі Цзіньпіна

У середу, 26 квітня, відбулася перша з початку повномасштабної війни розмова президента України з лідером Китаю. 

"Це була тривала і досить раціональна розмова. Про такі розмови зазвичай говорять, що вони відкривають можливості. Зараз є можливість дати нову енергію нашим відносинам-Україні та Китаю", – заявив Зеленський за підсумками бесіди.

Відразу після цього стало відомо про взаємну відправку дипломатів, яку, очевидно, спеціально приурочили до знакової розмови. Так, Україна відправить до Китаю нового посла, а Китай-свого спецпредставника в Київ. Відомо, що ним стане колишній посол КНР в Росії Лі Хуей.

Вас також можуть зацікавити новини: