Ілюстрація / REUTERS

Шість років тому російська ракета збила рейс MH17 компанії Malaysian Airlines в небі над охопленим війною регіоном України, вбивши 298 людей на борту. Минулого тижня уряд Нідерландів від імені 193 своїх громадян, які були пасажирами рейсу, оголосив про намір подати позов проти Росії в Європейський суд з прав людини.

Суд проти чотирьох підозрюваних в транспортуванні ракетної системи, з якої був збитий MH17, почався в Амстердамі в березні. Знищення малайзійського літака 17 липня 2014 року спровокувала обурення й хвилю звинувачень. Росія і підконтрольні їй "сепаратисти" в Україні продовжували заперечувати свою відповідальність. Нідерландські прокурори звинуватили Москву в спробах зірвати розслідування. Але що люди на південному Сході України й в Криму думають про катастрофу?

Читайте такожНідерланди представили нові докази того, що літак МН17 збила російська ракета

Відео дня

Про це на сторінках Washington Post пишуть професор з управління й міжнародних справ Політехнічного інституту штату Вірджинія Джерад Тоал, професор Університету Колорадо Джон О'Лафлін і професор політології й міжнародних відносин Університетського коледжу Лондона Крістін Бакке. Автори пояснюють, що запитали українців про те, хто винен у знищенні MH17, в грудні 2014 року і через п'ять років після того. Результати виявилися дуже різними.

Але для початку автори нагадують, що на сьогодні відомо про катастрофу, яка сталася на Донбасі 5 років тому. З самого початку було очевидним, що підконтрольні Росії бойовики причетні до знищення малайзійського літака. Спочатку вони навіть хвалилися цим. Після суперечок через доступ до уламків була створена об'єднана група слідчих на чолі з Нідерландами, яка повинна була встановити причини катастрофи. Група Bellingcat змогла зібрати з відкритих джерел важливі докази.

В жовтні 2015 року об'єднана слідча група дійшла висновку, до ракета класу "земля-повітря", запущена з системи "Бук" на окупованій частині Донбасу, збила малайзійський авіалайнер. Після цього слідство встановило, що ця ракетна система прибула з Росії і що російський уряд був винен у катастрофі. Зібрані докази стали основою для початку суду у справі про MH17 над трьома росіянами і одним українцем, який триває в Амстердамі.

Читайте такожКатастрофа МН17: у міжнародного слідства є свідок запуску ракети, якою збили літак в небі над Донбасом

Але паралельно з накопиченням надзвичайної кількості доказів про обставини знищення MH17 впродовж останніх шести років посилювалася й "інформаційна війна". Росія не дотримувалася якоїсь послідовної історії про малайзійський літак. Натомість вона з усіх сил намагалася заперечити свою провину. 

Автори нагадують, що в 2015 році опублікували результати опитування, яке було проведене в шести областях на південному сході України й в Криму, який лишається під російською окупацією з березня 2014 року. В опитуванні людей запитували про те, чому MH17 зазнав катастрофи. На той час результати виявили значний етнічний поділ в питанні, хто винен в знищенні малайзійського літака. Половина етнічних українців звинувачували або бойовиків на Донбасі, або армію Росії. В цей час більшість етнічних росіян і українців Криму звинувачували армію України. Також виявилося, що люди, які дивляться російське телебачення, частіше звинувачували українську сторону в катастрофі.

Минуло п'ять років. Що тепер думають люди? За допомогою тих же соціологічних компаній і процедур, що і в 2014 році, автори провели те ж саме опитування в грудні 2019 року по всій території України. Зміни думок на південному сході країни й в Криму виявилися разючими. Якщо в 2014-му році більше 30% кримчан вважали, що вина лежить на ВПС України, то через п'ять років такої думки дотримувалися лише 10%. Але при цьому майже 30% опитаних в Криму в 2019-му звинувачують в знищенні MH17 українську ракету. Трохи менше відповіли, що їм важко відповісти на це питання.

Читайте такожСБУ затримала у Києві російського куратора ватажків "ДНР", причетного до збиття MH17

Хоча в 2014-му таку відповідь давали дуже мало людей на півострові. На півдні й Сході України під час опитування в 2019 році більше 40% людей сказали, що їм важко сказати, хто винен. 20% вважають, що MH17 знищила армія Росії. І це майже на 10% менше, ніж в 2014-му. На Заході й в Центрі України половина респондентів відповіли, що малайзійський літак збили російські військові. В Донецьку і Луганську в 2019 році половина опитаних сказали, що їм важко сказати, хто винен. Трохи більше 15% опитаних вважають, що вина лежить на бойовиках Донбасу.

Опитування проводилися особисто двома соціологічними службами: КМІС і московським Levada Marketing Research. Загалом в опитуванні 2014 року взяли участь 2750 людей на південному сході України й в Криму, а також 3037 респондентів з усієї України й Криму в грудні 2019-го і на початку січня 2020-го років. Питанням було: "Чи чули ви про катастрофу малайзійського літака в липні 2014 року на Сході України? Якщо так, що, на вашу думку, стало причино?".

Великі регіональні відмінності були очевидними в усіх регіонах України. В 2019 році більше респондентів дали відповідь "Я не знаю", ніж це було в 2014-му. Хоча опитані в Криму здебільшого звинувачують в знищенні MH17 Україну. Автори підмітили, що на окупованому півострові різко збільшилася кількість людей, які ніколи не чули про MH17. В 2019 році в цьому зізналася чверть опитаних. Майже 40% людей на південному сході України сказали, що їм "важко відповісти", хто винен. І це теж велике збільшення з 2014 року.

Читайте такожМЗС продовжить добиватися притягнення Росії до відповідальності за збиття літака рейсу MH17

Велика кількість людей на підконтрольній Києву частині Донбасу також сказали, що їм "важко відповісти". Це означає, що респонденти в регіоні, близькому до місця, де сталася трагедія, не хочуть відповідати на питання. Автори зауважують, що багато респондентів в Криму відмовляються звинувачувати Росію й її бойовиків на Донбасі в катастрофі.

Чому відбуваються такі зміни в ставленні людей? Великою спокусою було б виправдати все тим, що падіння MH17 відбулося давно. І багато людей в Україні забули про катастрофу. Але українські ЗМІ  висвітлюють процес навколо Mh17. А знищення літака займає важливу роль у твердженнях українського уряду про російську агресію. Історія знищення MH17 навіть представлена в рамках виставки, присвяченій війні на Донбасі в Національному музеї історії України в Другій світовій війні. В Росії телеканали теж говорять про MH17, але роблять це так, щоб не говорити про винних.

Автори вважають, що результати нового опитування вказують на бажання респондентів уникнути чутливих питань. В Криму люди стверджували, що нічого не знають про MH17, а на південному сході України й підконтрольній Києву частині Донбасу говорили, що їм важко назвати винних.

Читайте такожКерував штурмом військової частини: фігурант справи MH17 активно сприяв анексії Криму - офіцер ВМС України

Добре це чи погано, але тема MH17 лишається політичним м’ячом в Україні. Багато респондентів уникають неприємних питань, які вона піднімає. Така позиція передбачає, що знищення MH17 лишається відкритим питанням. Але технічні й прямі докази говорять про протилежне.

MH17 лишається політично суперечливою проблемою, тому що вона викриває огидну правду про війну на Донбасі: що відбулося пряме вторгнення Росії. Катастрофа лишається джерелом тертя на Заході, тому що Росія збила пасажирський літак і не зізнається в цьому.