Більшість тих, хто негативно ставиться до Росії, сконцентрована у Західному регіоні / фото УНІАН

Росіян, які добре ставляться до України, нині більше, ніж українців, які добре ставляться до Росії.

Про це свідчать результати спільного дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та «Левада-центру».

Читайте такожМайже 40% українців хочуть закритий кордон з Росією - опитування

Відео дня

«В Україні у вересні 2020 року добре або дуже добре ставилося до Росії 42% українців, погано або дуже погано теж 42%, 16% не визначилися. В Росії добре або дуже добре ставилися до України 48% населення, погано або дуже погано — 43%, 9% — не визначилися», - йдеться в результатах.

Вказується, що ставлення українців до Росії суттєво залежить від регіону: на Заході позитивно ставляться до Росії 30%, у Центрі – 38%, на Півдні – 52%, на Сході – 56%. Більшість тих, хто негативно ставиться до Росії, сконцентрована у Західному регіоні (56%), найменше таких – у Східному регіоні (27%).

«У вересні 2019 року ставлення росіян до України було дещо кращим, можливо, через очікування, що нова українська влада змінить ставлення українців до Росії. Після анексії Криму і початку військових дій на Донбасі відбулося різке падіння позитивного ставлення українців до Росії (з 90% до 30%), але після закінчення активних бойових дій ставлення українців до Росії знову дещо покращилося. І зараз – в серпні-вересні 2020 року — ставлення українців до Росії знов погіршилося, а ставлення росіян до України дещо покращилося, і другий раз за історію спостережень (з квітня 2008-го року – УНІАН) росіяни краще ставляться до України, ніж українці до Росії (але різниця мінімальна)», - повідомили у КМІС.

Разом з тим соціологи вказують, що на цей раз опитування не є повністю еквівалентними, бо в Росії дослідження проводилося методом особистого (face-to-face) інтерв’ю, а в Україні – методом телефонного опитування, це питання потребує подальшого вивчення.

Як проводилося опитування

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) з 12 до 16 вересня 2020 року провів опитування методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для населення України віком 18 років і старше. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України - Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 2000 інтерв'ю.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,2% для показників близьких до 50%, 2,1% — для показників близьких до 25%, 1,4% — для показників близьких до 10%.

У «Левада-центрі» методом особистого інтерв’ю провели опитування 1601 громадянина Росії у віці 18 років і старше в період 20-26 серпня 2020 року. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95) не перевищує: 3,4% для показників, близьких до 50%, 2,9% — для показників, близьких до 25% / 75%, 2,0% — для показників, близьких до 10% / 90%, і 1,5% — для показників, близьких до 5% / 95%.

Вас також можуть зацікавити інші новини: