Музиканта та ветерана АТО Антоненка підозрюють в організації вбивства журналіста Павла Шеремета / фото УНІАН

Захист одного з підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка оприлюднив докази його непричетності до скоєння злочину.

Читайте такожСправа Шеремета: ветерана АТО Антоненка залишили під вартою, активісти кричали "Ганьба!"

Відповідна інформація розміщена на сайті юридичної фірми "СЕНС Україна", адвокати якої здійснюють захист Антоненка. Матеріали містяться у двох томах.

Відео дня

Перший том присвячений антології хибного звинувачення, а також опису наклепів на підозрюваних у вбивстві Шеремета, порушенням їхніх прав у ході розслідування.

Другий том містить деякі дослідження фактичних даних, отриманих захисниками в ході досудового розслідування.

При цьому адвокати дозволили публікацію матеріалів або їх частин з посиланням на сайт юридичної фірми.

"Окрім того, усі бажаючі можуть скачати за посиланнями повну копію профілю Facebook Андрій Антоненко за 2016 рік, повну копію профілю Facebook Loui Cyfer, повну копію профілю RiffMa$ter VK", - йдеться у повідомленні.

Також сказано, що з профілів видалене лише приватне листування, окрім листування з іншою підозрюваною у справі Юлією Кузьменко та іншими особами, які надали згоду на таку публікацію.

"Однак повні резервні копії зберігаються у нас, їх контрольні суми зафіксовані і повідомлені стороні обвинувачення", - додали адвокати.

Також копії Google акаунтів і вмісту мобільного телефона повністю і без цензурування передані стороні обвинувачення. Вони не містять таємниці приватного життя третіх осіб.

"На жаль, ми не можемо поки що їх оприлюднити, оскільки видалення конфіденційної інформації є занадто трудомістким процесом. Фрагменти надамо на запит", - підкреслюють адвокати.

Також вони наголошують, що опубліковане - це не усі докази, на які посилається захист. Частково докази невинуватості (експертизи зросту невідомих на відео і антропометричні вимірювання Антоненка) представила сторона обвинувачення.

Крім того, в повідомленні йдеться, що оригінали висновків професора Бірча (англійський експерт Айвон Бірч, який, за версією обвинувачення, нібито ідентифікував на відео з камер спостереження Антоненка і Кузьменко - УНІАН), а також документи про його залучення (поставлене завдання, листування, оплату тощо) стороні захисту досі не надали.

Вбивство Шеремета: що відомо

  • Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.
  • 12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства підозрюють музиканта, ветерана АТО Антоненка, лікаря Кузьменко (псевдонім "Ліса"), військову медсестру Яну Дугарь.
  • Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, і Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.
  • Суд обрав Антоненку та Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.
  • 21 травня Антоненку, Кузьменко і Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.
  • За словами керівника юридичної фірми "Сенс Консалтинг" Леоніда Маслова, адвокати якої захищають Антоненка, з тексту підозри у частині мотиву прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", "велич арійської раси" та інше, тепер у ньому йдеться, що "невстановлені особи, діючи з ряду особистих мотивів, вирішили створити вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Антоненка, Дугарь і Кузьменко.
  • Юрист уточнив, що у кваліфікації вбивства відсутнє згадування про корисливий мотив і посилання на пункти 6, 11 ч. 2 ст. 115 ККУ - корисливий або замовний мотив.
  • За словами Маслова, Антоненко тепер не організатор, а виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко - "лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок".
  • Крім того, підозрюваних звинувачують у знищенні автомобіля, в якому перебував Шеремет, і зберіганні вибухівки.
  • 11 серпня Київський апеляційний суд змінив Кузьменко запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.