Віктор Медведчук влаштував доньку в Москві / фото УНІАН, Олександр Синиця

Донька колишнього нардепа Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко 18-річна Дарина навчається в московській Вищій школі економіки на факультеті "Вища школа бізнесу". Причому навчальні "успіхи" хрещениці Путіна такі, що її вже двічі ледь не відрахували.

Про це свідчать результати журналістського розслідування, проведеного виданням "Медуза" спільно з "Лабораторією університетської прозорості".

Як з'ясували розслідувачі, дочка одіозного українського політика вступила на спеціальність "Управління бізнесом" в серпні минулого року. Примітно, що разом з нею в одному указі про зарахування фігурують ще двоє молодих українців – син протоієрея УПЦ МП і дочка члена правління Благодійного фонду Медведчука, екс-глави інвестиційної компанії "Укркапітал" (нею зараз керує Марченко).

Відео дня

Зазначається, що всі троє були зараховані до Вищої школи економіки за спецпроцедурою для іноземців та навчаються на платній основі.

Влітку всі троє примудрилися провалити сесію, разом пропустивши один і той же іспит, за що їм загрожувало відрахування. Трійця надала довідки з однієї і тієї ж московської лікарні, але з'ясувалося, що документи були підробленими.

Це саме по собі було підставою для відрахування, але відповідний указ вишу так і не був виданий, оскільки адміністрація почала отримувати дзвінки з погрозами. Зам'яти справу вдалося лише після того, як студенти змогли надати довідки, що не викликають питань – з третьої спроби.

Проте, Дарина Медведчук і двоє її "колег" все одно провалили літню сесію. Але якщо Дарині виявилося досить написати "мотиваційного листа", щоб залишитися студенткою Вищої школи економіки, то двоє інших студентів перевелися в Московський державний інститут міжнародних відносин.

За даними журналістів, дочка Медведчука досі є студенткою ВШЕ, але в рейтингу навчальної успішності студентів на своєму факультеті вона знаходиться ближче до кінця.

Арешт Медведчука і його видача в Росію

У травні 2021 року тоді ще чинний народний депутат Віктор Медведчук отримав підозру у держзраді і порушенні законів і звичаїв війни і був відправлений під домашній арешт.

Пізніше з'явилася ще й так звана "вугільна справа", де Медведчук фігурував як підозрюваний у держзраді та пособництві тероризму. 

Наприкінці лютого, коли почалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну, Медведчук втік з-під домашнього арешту, але в квітні знову був затриманий СБУ і відправлений до СІЗО.

21 вересня в рамках обміну полоненими Медведчука видали Росії, отримавши натомість 200 українських бійців. 

Вас також можуть зацікавити новини: