Україна хоче вступити до НАТО  / фото ua.depositphotos.com

В Україні розуміють, що вступ до НАТО стане можливим лише після закінчення війни з РФ, однак союзники з Альянсу могли б зарезервувати цей 33-й стілець за нами.

"Ми зі свого боку робимо все можливе задля того, щоб переконати наших партнерів і ключових партнерів у Сполучених Штатах і Німеччині, й інших, щоб вони зі свого боку підштовхували ці дві країни. У нас запланований такий адвокаційний тур по цих країнах і далі будемо переконувати, що нам необхідно політичне запрошення, яке не запускає процес ратифікації у національних парламентах, тобто не запускає фактично процесу всього приєднання. Ми розуміємо, що зможемо стати членами НАТО тільки після закінчення цієї війни, але зарезервувати цей 33-й стілець за нами - у принципі наші партнери могли б", - заявив народний депутат Єгор Чернєв в інтерв'ю "Еспресо".

За його словами, це також стало б сигналом для Кремля, що росіяни не впливають на події і на рішення всередині Альянсу. Однак якщо НАТО не зробить наступний крок після Вільнюського саміту, це покаже РФ, що Альянс слабкий і діє з оглядкою на позицію Путіна.

Відео дня

Нардеп зауважив, що Україна не міняє членство на гарантії безпеки - це паралельні процеси. Самі гарантії ж потрібні нам на період до вступу в Альянс.

"Щодо саміту у Вашингтоні, то поки що все ж таки зарано говорити, що ми отримаємо, що ми не отримаємо. Це постійний процес, у якому змінюються позиції. Я вам скажу, що за останні пів року, може місяців вісім, я чув, як: "ні, точно не буде політичного запрошення"; до: "ми шукаємо формулу, як це правильно перефразувати",  - зауважив Чернєв.

Вступ України до НАТО

Як повідомляв УНІАН, лідери НАТО збираються на саміт у липні, щоб відсвяткувати 75-ту річницю свого військового альянсу. Україна сподівалась отримати офіційне запрошення приєднатися до НАТО, але навряд чи це відбудеться на липневому саміті, пише The New York Times.

"Сполучені Штати та Німеччина, як і раніше виступають проти того, щоб запропонувати Україні почати переговори про членство у Вашингтоні, як і на минулорічному саміті у Вільнюсі, і вони хочуть, щоб це питання було знято з програми саміту в липні. Однак вони хочуть надати Україні конкретні зобов’язання, які вона може виконати", - зазначає видання.

Вас також можуть зацікавити новини: