Як правильно заряджати телефон: корисні поради і моменти / фото ua.depositphotos.com

Правильна зарядка акумулятора – та річ, про яку власники смартфонів частенько забувають. Але ж це один з ключових факторів, які можуть продовжити "життя" вашому улюбленому гаджету.

Наприклад, багато користувачів звикли залишати телефон на зарядці на всю ніч, тим самим не тільки заряджаючи його до позначки 100%, але й перегріваючи. Про ці та інші шкідливі звички й поговоримо.

№1. Використання неоригінальних кабелів і зарядок 

Ми не втомлюємося повторювати, що якщо ваш смартфон має хоч якусь цінність для вас, то рекомендується використовувати тільки оригінальні кабелі та зарядки, які відповідають параметрам вашого пристрою. 

Відео дня

Якщо "не рідна" зарядка має недостатню потужність, вона може працювати занадто довго, щоб зарядити батарею, або не заряджати її взагалі. З іншого боку, зарядка занадто високої потужності може перегрівати батарею, що призведе до її швидкого зносу і втрати місткості.

Тому, для безпечного та ефективного заряду смартфона рекомендується використовувати тільки оригінальні зарядки або якісні аналоги, що відповідають параметрам вашого пристрою.

№2. Часта зарядка акумулятора до 100 відсотків

фото ua.depositphotos.com

Така звичка призводить до досить швидкого зносу батареї, що у загальному підсумку позначається на часі автономної роботи та продуктивності самого смартфона. За рік місткість акумулятора може скоротитися на 5-10 відсотків, якщо щодня виснажувати його подібним чином. Те ж саме стосується й повного розряду. 

Тому рекомендується тримати рівень заряду батареї в діапазоні від 20 до 80%, щоб збільшити її термін служби.

Разом з тим існує альтернативна тактика зарядки "50-70", яка передбачає, що заряд смартфона не повинен опускатися нижче 50%, а заряджати його потрібно не більше ніж до 70%. Вважається, що такий підхід може продовжити життя акумулятора в два рази або більше.

№3. "Нічні" зарядки

Нічні зарядки шкідливі для смартфона відразу з кількох причин.

  • По-перше, коли зарядка досягає 100%, зарядник не припиняє подачу електрики, а продовжує підтримувати заряд на максимальному рівні. Це може призвести до перегріву батареї, що негативно впливає на її життєвий цикл і зменшує її місткість.
  • По-друге, тривале перебування на зарядці також може призвести до перегріву пристрою, що може пошкодити інші компоненти смартфона, такі як процесор або екран.
  • Нарешті, "нічна" зарядка може бути небезпечна з точки зору пожежної безпеки. Хоча такі випадки рідкість, неякісні зарядні пристрої або пошкоджені кабелі можуть призвести до перегріву та пожежі пристрою.

Якщо ви звикли, або банально немає іншої альтернативи, окрім як залишати смартфон на зарядці на ніч, допоможуть спеціальні програми, які припиняють зарядку при досягненні акумулятором певного відсотка заряду.

№4. "Залипання" в телефоні під час зарядки

Часто відбувається так, що поставивши телефон заряджатися, ми продовжуємо ним користуватися, тим самим перегріваючи батареєю і сповільнюючи час самої зарядки. Тому, краще дати смартфону "відпочити" і повністю зарядитися перед використанням.

фото ua.depositphotos.com

Звичайно, є ситуації, коли необхідно скористатися телефоном для здійснення важливих дзвінків або відправки повідомлень, навіть якщо пристрій знаходиться на зарядці. Однак, бажано, по можливості уникати такої практики, особливо якщо ви використовуєте дешевий зарядний пристрій від невідомого виробника. 

Як дізнатися можливості своєї батареї

Якщо ваш смартфон став швидше розряджатися, то, можливо, проблема криється не тільки в неправильній зарядці, але і в стані самої батареї. Тому не буде зайвим перевірити, скільки їй ще залишилося.

У власників iPhone є розділ "Акумулятор" в налаштуваннях, де вказана максимальна місткість батареї – з часом вона знижується. Власникам Android доступний популярний і корисний додаток AccuBattery. Заходимо, перевіряємо: якщо рівень впав нижче 80% – батарею пора міняти. 

Якщо рівень впав нижче 80%, то акумулятор пора міняти.

Раніше УНІАН розповідав, що потрібно відключити, щоб ваш смартфон не глючив і спритно відкривав всі додатки. Ці лайфхаки насамперед орієнтовані на власників слабких або застарілих гаджетів. 

Також ділилися способами прискорити зарядку вашого смартфона, якщо часу обмаль. Нічого завантажувати або встановлювати не потрібно – достатньо лише виконати п'ять простих рекомендацій.

Вас також можуть зацікавити новини: