Володимир Омелян / REUTERS

Керівництво Закарпатської області, міста та аеропорту, народні депутати докладуть всіх зусиль, щоб вибудувати ефективний механізм співпраці з авіакомпанією «Мотор-Січ», яка припиняє єдині для регіону регулярні авіарейси за маршрутом Київ-Ужгород.

Читайте такожНа Закарпатті за кілька сотень автомобілів стояти у чергах у прикордонних пунктах пропуску (відео)

Про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

"З боку авіакомпанії «Мотор-Січ» абсолютно адекватні вимоги: комерційна окупність рейсів, реклама цього напрямку. Тому зараз керівництво області, міста та аеропорту, народні депутати, які дійсно вболівають за рідний край, докладуть всіх зусиль, щоб вибудувати ефективний механізм співпраці з «Мотор-Січ». Більш того, знайдуть рішення для авіакомпаній і пасажирів рейсів. І в цьому ми їм допомагаємо", - написав він.

При цьому міністр зазначив, що сьогодні багато хто зі зловтіхою почали обговорювати новину про скасування регулярного авіасполучення Києва з Ужгородом.

«До розповсюдження цієї новини з радістю приєдналися деякі політики. Звичайно, вибори на носі, набагато приємніше розповідати про «зраду», ніж пояснювати, для чого демонтувалися плити з діючого аеропорту, або пролобіювати у державному бюджеті будівництво нової злітної смуги у рідному Закарпатті. Хоча б у тому ж Мукачевому», - написав він.

Омелян зазначив, що для можливості приймати рейси аеропортом «Ужгород» була проведена велика робота.

«Зліт/посадка в аеропорту Ужгорода можливі тільки з заходом на територію Словаччини. Так сталося, бо коли авіацію вважали транспортом для багатих або взагалі неперспективною, в іншому торці злітної смуги місцеві чиновники побудували приватні будинки. Дивом не забудували всю смугу. Не встигли. Після вступу Словаччини до ЄС і НАТО дозвіл на вхід в її повітряний простір регулюється вже не тільки двосторонніми, але й цими міжнародними структурами», - написав він.

Омелян зазначив, що з метою забезпечення регулярного авіаційного сполучення Міністерством інфраструктури була проведена колосальна робота, і "Украерорух" вперше з усіх агентств - не членів ЄС був сертифікований Європейським агентством з безпеки польотів, як і аеропорт Ужгорода.

За словами міністра, було проведено багато переговорів на рівні міністерств транспорту, оборони, Державіаслужби, прем'єр-міністрів і президентів.

Омелян також повідомив, що в аеропорту передбачена реконструкція перону, ремонт привокзальної площі та заміна існуючого огородження периметра, а також отримання сертифікатів експлуатанта і відповідних дозволів.

Як повідомляв УНІАН, 15 березня аеропорт «Ужгород» в Закарпатській області відновив роботу після трирічної перерви, прийнявши перший регулярний рейс Київ-Ужгород. Однак, сьогодні стало відомо, що авіакомпанія з 10 травня припинить виконання регулярних польотів. Літаки авіакомпанії виконували рейси майже два місяці. Найдешевший квиток коштував від 2 тис. гривень. При цьому рейс з Києва в Ужгород здійснювався з двогодинною пересадкою у Львові.