Ілюстрація REUTERS

У Європейському Союзі назвали категорії іноземців, яким буде дозволено в’їзд до країн ЄС з 1 липня не з туристичною метою.

Про це сказано у рекомендаціях Ради ЄС, оприлюднених сьогодні, 30 червня.

Зокрема, йдеться про осіб, котрим дозволять в'їзд до країн ЄС через нагальну необхідність. Серед них висококваліфіковані працівники, якщо їхнє працевлаштування важливе з економічної точки зору і робота не може бути відтермінована або виконуватися з-за меж ЄС.

Відео дня

У зв'язку з цим у рекомендаціях сказано про медпрацівників, вчених, які працюють у сфері медичної науки, та осіб, котрі доглядають за літніми людьми.

Також йдеться про сезонних працівників, які можуть бути задіяні до робіт в агропромисловому секторі, та про водіїв.

Крім того, до країн ЄС з 1 липня зможуть в’їжджати моряки, дипломати, співробітники міжнародних організацій та особи, запрошені міжнародними організаціями, фізична присутність яких є необхідною для роботи цих організацій, військовий персонал та працівники гуманітарних організацій, персонал з цивільного захисту.

Читайте також"Шалений ріст" захворюваності: у МОЗ назвали причину обмеження на в'їзд до ЄС

Також в'їзд буде дозволений особам, котрі мають нагальні сімейні обставини, або котрі в’їжджають до ЄС з метою навчання.

Крім того, Рада ЄС рекомендувала дозволити в’їзд особам, які потребують міжнародного захисту або з інших гуманітарних причин.

Водночас пасажирам з країн, що не увійшли до списку, яким з 1 липня може бути дозволено в’їзд до країн ЄС, дозволять здійснювати транзит через країни Євросоюзу.

Як повідомляв УНІАН, Рада ЄС сьогодні офіційно узгодила відкриття зовнішніх кордонів країн-членів Євросоюзу для громадян майже 20 країн, українців у списку немає.

Згідно з рекомендаціями, з 1 липня в'їжджати до країн-членів Євросоюзу зможуть громадяни Алжиру, Австралії, Канади, Грузії, Японії, Чорногорії, Марокко, Нової Зеландії, Руанди, Сербії, Південної Кореї, Таїланду, Тунісу, Уругваю та інших країн.

Водночас стосовно Китаю скасування обмежень відбудеться на принципах взаємності, тобто якщо влада КНР ухвалить аналогічне рішення щодо громадян країн-членів ЄС.

Жителі Андорри, Монако, Сан-Маріно і Ватикану у цій рекомендації мають розглядатися як резиденти ЄС.