Александр Хуг / REUTERS

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) заявили, що "Великоднє перемир'я", погоджене Тристоронньою контактною групою з урегулювання ситуації на Донбасі, було приреченим стати нетривалим.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу в Києві повідомив перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг.

"Минулого тижня кількість порушень режиму припинення вогню зменшилось принаймні на 10%, якщо порівнювати з тижнем, що передував нещодавному підтвердженню відданості припиненню вогню 30 березня", - заявив Хуг.

Відео дня

При цьому, він підкреслив, що "95% зафіксованих випадків насильства сталися у чотирьох районах". За словами Хуга, це свідчить, що "ситуація у більшості районів Донбасу була відносно спокійною і мирною".

На його переконання, минулий тиждень показав - що зупинити стрілянину і вбивства людей можливо.

Проте, Хуг наголосив, що минулий тиждень показав, що спочатку "з'являється надія, але потім зникає" щодо встановлення справжнього перемир'я, якого сторони не дотримали.

Читайте також"Побоююся, щоб Донбас не став Косово-2": Москаль про миротворців ООН в регіоні

"Відносне затишшя минулого тижня було приречене стати нетривалим. Уночі, у вівторок, та рано вранці, в середу, цього тижня невинні жителі Старомихайлівки першими дізналися - наскільки нетривалим було це затишшя", - заявив Хуг.

"Понад десяток місць вогневого ураження - усі у житлових будинках, де діти прокидалися від жахливого звуку артилерійських снарядів, які розривалися в їхніх домівках та житлових районах, багатьох поранено", - заявив Хуг.

"Події цієї ночі свідчать про повне нехтування інтересами та потребами цивільного населення, навіть про безсердечність, враховуючи, що лише за два дні до того, жителі цього селища святкували Великдень", - заявив Хуг.

Як повідомляв УНІАН, 26 березня ТКГ з врегулювання ситуації на Донбасі домовилася про всеосяжне, стійке і безстрокове припинення вогню з 30 березня 2018 року. Проте бойовики продовжують обстріли позицій ЗСУ.

29 березня у спільній заяві президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон та президент РФ Володимир Путін підтвердили власну відданість імплементації Мінських домовленостей у всіх її вимірах (безпековому, політичному, гуманітарному та соціально-економічному). Також вони наголосили, що розглянуть можливі шляхи прискорення імплементації домовленостей у найближчі місяці.