У полон було захоплено майже 300 військових \ УНІАН

Захоплені у полон військами російської регулярної армії та контрольованими ними найманцями і бойовиками українські військові і добровольці під час Іловайської трагедії у серпні 2014 року утримувалися ними у надзвичайно принизливих умовах.

Читайте такожВ день наймасштабнішого вторгнення в Україну під час Іловайської трагедії сили РФ складали 3,5 тисяч осіб - ГПУ

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні щодо подій в Іловайську у серпні 2014 року, представленій на прес-конференції головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіоною Фрейзер.

Відео дня

«31 серпня та 1 вересня 2014 року близько 300 захоплених українських військовослужбовців та добровольців було доставлено до трьох місць тримання під вартою в місті Донецьку та одного в Сніжному, які були під контролем озброєних груп», - сказано у доповіді.

«Як повідомлялося, умови тримання під вартою були надзвичайно принизливими, що прирівнюється до жорсткого поводження», - йдеться у документі.

В місії ООН відзначили, що захоплених українських військових поділили на дві групи: військовослужбовці Збройних сил України (професійні, призовники) та добровольці батальйонів. «Як повідомляється, останні були у гірших умовах», - йдеться у доповіді.

«Під час допитів захоплених військовослужбовців та добровольців катували з метою отримання інформації, покарання за приєднання до добровольчого батальйону або для того, щоб змусити їх приєднатися до озброєних груп», - сказано у доповіді.

Як зазначається у документі, найпоширенішими формами катувань були побиття, імітація страти та імітація фізичним насильством. «Добровольців родом з Донецької, Луганської та Харківської областей озброєні групи вважали «зрадниками» та піддавали більш жорстокому поводженню», - йдеться у доповіді.