Зібрана інформація використовується для переслідування / inforesist.org

Співробітники Федеральної служби безпеки Росії примушують громадян, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим, незаконно збирати інформацію про проукраїнськи налаштованих жителів півострова для подальшого їх переслідування.

Про це повідомляється на сайті Служби безпеки України.

Читайте такожУ розвідці розповіли, скільки військових Росія зосередила в Криму«Контррозвідники Служби безпеки України встановили, що співробітники ФСБ РФ примушують громадян, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим, давати згоду на конфіденційне співробітництво. Основне завдання – це збір інформації про проукраїнськи налаштованих жителів півострова», – йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зауважується, що такі пропозиції, насамперед, надходять працівникам сфери надання інтернет-послуг. Від них вимагають на конфіденційній основі незаконно збирати персональні дані, повідомляти про зміст контенту у соціальних мережах та іншу приватну інформацію користувачів. «Дані потім використовуються російськими спецслужбами для переслідування нелояльних до окупаційної влади та політики РФ місцевих жителів», – зазначили у СБУ.

«При цьому, форми та методи діяльності ФСБ РФ стосовно жителів півострова ідентичні тим, які застосовуються до наших співвітчизників при відвідуванні ними тимчасово окупованих територій України та РФ. Це – шантаж, погрози, залякування, фізичний і психологічний тиск, штучне створення компрометуючих ситуацій», – додають у СБУ.

Контррозвідка також встановила, що у цій протиправній діяльності «активно задіяний представник ФСБ РФ – колишній офіцер Головного управління Служби безпеки України в АР Крим Карелін Дмитро Володимирович, який у 2014 році зрадив присязі та перейшов на бік ворога».

У СБУ нагадують, що перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.

Від кримінальної відповідальності звільняється особа, яка була завербована ворожими спецслужбами, але, отримавши завдання, відмовилася від його виконання та повідомила про це в правоохоронні органи України.

Як раніше повідомляв УНІАН, кримську суддю засудили до 12 років в’язниці за те, що визнала майно Міноборони російським.