Антидронові рушниці на службі ЗСУ / Фото - Арміяinform

Армія РФ доволі швидко перейняла у ЗСУ щільне застосування комерційних квадрокоптерів. Ці дрони, на відміну від таких БПЛА як "Орлан-10" використовуються невеликими піхотними групами для розвідки та спостереження, а також коригування вогню підтримки. Більше того, рашисти також почали використовувати невеликі дрони для скидання імпровізованих боєприпасів.

Тому питання чим знищувати такі дрони стає вкрай актуальним і все більшого поширення набирають портативні засоби радіоелектронної боротьби, або, як їх ще називають - антидронові рушниці.

Як працюють антидронові рушниці

Для того, щоб знешкодити дрон є лише два шляхи. Звісно його можливо збити пострілом, але для цього необхідно влучити у рухому повітряну ціль, висотою сантиметрів 10, на відстані у сотні метрів. Інший спосіб - заблокувати керування дроном, сигнали навігації та передачу інформації, тобто поставити на всі необхідні радіоканали потужні завади.

Останнім якраз і займаються засоби радіоелектронної боротьби. Технічно можливо створити цілу зону, в якій не буде працювати жоден дрон, як противника, так і союзника. Тому частіше використовуються засоби вузьконаправленої дії, які будуть протидіяти лише ворожим дронам та не заважати своїм, саме вони і отримали назву "антидронові рушниці".

І фактично "антидронові рушниці" є нічим іншим, як портативними генераторами завад, які "давлять" канал зв’язку із пультом управління та сигнали супутникової навігації. А через алгоритми, які закладають у комерційні квадрокоптери, в цій ситуації дрон просто спуститься вертикально вниз де б він не знаходився, над деревами, кущами чи водою. І у більшості випадків це призводить до його фактичної втрати.

Антидронові рушниці в ЗСУ

Через те, що армія РФ лише починає активно застосовувати комерційні дрони, антидронові рушниці мають відносно невелике розповсюдження в українському війську.

До вторгнення армії РФ такі системи здебільшого постачались невеликими партіями прикордонникам та іншим структурам МВС. Лише у березні 2021 року з’явилась інформація про передачу Литвою партії антидронових рушниць EDM4S від компанії NT-Service, які згодом були прийняті на озброєння. Ще партію, але лише з 10 одиниць, міноборони України закупила за два місяці перед атакою РФ.

Антидронова рушниця / Фото-Міноборони України

Але про те, що таких систем необхідно значно більше говорить те, що зараз їх постачають волонтери. Зокрема литовська громадськість закупила для України 110 одиниць EDM4S загальною вартістю близько півтора мільйона євро. Їх планують розподілити між 35 підрозділами ЗСУ.

Гроші на антидорнові рушниці, до речі, збирав телеведучий та громадський діяч Андрюс Тапінас, який до цього зібрав кошти на ударно-розвідувальний БПЛА Bayraktar TB2 для ЗСУ.

Ще одна антидронова рушниця українського війська, вітчизняна KVSG-6 від Kvertus. На них також активно скидається спільнота. Як раніше писав УНІАН, громада у Полтаві зібрала 380 тис. гривень на таку зброю для підрозділу територіальної оборони, який вже відкрив з неї "рахунок". Ще 100 одиниць для ЗСУ оплатив IT-підприємець Макс Поляков. Також на антидронові рушниці збирають гроші завдяки онлайн-виступам українських зірок, на краудфандингових платформах та волонтери.

Але потреба у таких засобах вимірюються у тисячах одиниць. Фактично, в умовах реального активного застосування ворогом малих дронів, такий засіб має бути у кожному підрозділі на рівні взводу. 

Вас також можуть зацікавити: