Мусієнко прокоментував атаки БПЛА по території Росії та розповів, як влаштована ворожа ППО / фото facebook.com/musiienkoua

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко прокоментував масовану атаку українських безпілотників літакового типу на вісім областей РФ в ніч на 20 квітня, під час якої росіяни нібито збили 50 дронів.

Як зазначив експерт в ефірі телемарафону, під час подібних атак необхідно пройти протиповітряну оборону ворога, відволікти його і провести всю операцію таким чином, щоб пройти РЕБ, ППО та досягти цілі. 

"Кожен безпілотник виконує своє завдання, і є такі, які треба, щоб збили. Свідомо є цілі, які летять на те, щоби відволікти та виснажити ППО ворога, і це теж дуже важливо. Вони вистрілюють свій запас, як би там не було, попри всі запаси ракет. До того ж, їх дезорієнтують повітряними кулями, які імітують польоти літаків F-16 і навіть F-22, але це вже тролінг такий. Щоб ворог бачив, що датчики спрацьовують і відповідно системи ППО", – розповів Мусієнко.

Відео дня

Всі завдання заздалегідь плануються. Важливим аспектом є дезорієнтація противника.

"Російська ППО влаштована таким чином, що вони перекривають окуповану територію, кордон і це два ешелони, які треба пройти. Для цього є дрони, щоб далі прорватися. Коли прориваєшся вглиб території Росії, там ще зона яка перекривається вздовж Москви. Далі – тільки об’єктове ППО. Це означає, що якісь об’єкти прикриті, а якісь ні", – акцентував він.

Росія не може прикрити всі важливі об’єкти. Йдеться про НПЗ, аеродроми, військові підприємства. Відповідно, як тільки скеровуються удари на одні об’єкти, росіяни починають туди перекидати свою ППО.

"Наприклад, Путін дав доручення, щоб "Панцир" прикрив НПЗ. Звідки вони беруть ППО для прикриття НПЗ? Вони ж не з фронту взяли, а звідкись витягнули. Тут вже завдання спостереження, розвідки, звідки перетягнули – значить, цілимо по цих об’єктах. Вони фізично не можуть все захистити", – підкреслив експерт.

Мусієнко зауважив, що українські дрони успішно долітають і вражають цілі в тилу противника, тому не варто на цьому зупинятися.

"З того, що мені відомо, коефіцієнти влучань дуже хороші. Я навіть не очікував, коли отримав відповідну інформацію, що настільки вони непогані. При тому, скільки у Росії ППО. Щоб вони (влучання дронами – УНІАН) стали масовішими, потрібно не зупинятися на тому, що ми бачимо. Більше виробляти, більше це фінансувати", – сказав він.

Підготовка до масованих атак безпілотниками вимагає накопичення певних ресурсів, які треба виробити.

"Все це українського виробництва, і ми не використовуємо зброю західного зразка для ударів по Росії. З кожним разом прогрес помітніший. Думаю, зараз пройде певний проміжок часу, і ми знову побачимо масштабні атаки. І вони так будуть йти хвилями, поки спроможності не зростуть до того, щоб вийти на щодобовий рівень, щоб щоденно щось летіло по російських об’єктах", – резюмував Мусієнко.

Атаки дронів по території РФ

Українські БПЛА неодноразово ставали причиною "бавовни" на території РФ. Вони вражали аеродроми, нафтопереробні заводи та інші важливі для ворога обʼєкти.

У ніч на 20 квітня вісім російських областей були атаковані безпілотниками літакового типу. Під прицілом була Бєлгородська, Брянська, Курська, Тульська, Смоленська, Рязанська, Калузька та Московська області РФ.

Джерела повідомляють, що це була спільна операція  СБУ, ГУР та ССО ЗСУ. Ціллю українських дронів стала інфраструктура, яка забезпечує безперебійну роботу військових об‘єктів на території Росії – НПЗ та об’єкти енергетики. Під удар БПЛА потрапили НПЗ у Смоленській області та електропідстанції у Калузі та Брянську.

У російському Міноборони відрапортували, що їхня ППО нібито знищила та перехопила 50 БПЛА

Вас також можуть зацікавити новини: