БМП M80A / Фото-24UR

Словенія посилює Збройні Сили України своїми бойовими машинами піхоти M80A, про транспортування до України 35 одиниць бронетехніки повідомив словенський телеканал 24ur. Цієї кількості вистачить на комплектацію мотопіхотного батальйону українського війська.

Повідомляється, що ці машини були передані завдяки "круговому постачанню", в обмін на зобов’язання США посилити Словенію новішою зброєю згодом. Водночас, як пише видання, БМП М80А багато років знаходились на базі зберігання, тому їх розконсервація та приведення до повної боєздатності тривала протягом декількох тижнів.

Можливості М80А

БМП M80A була розроблена у Югославії ще у кінці 70-х років, але попри панівну думку, що це версія радянської БМП-2, насправді це не так. Хоча за компонуванням - переднє розміщення двигуна, розміщенням членів екіпажу та десанту, а також, певною мірою, зовнішнім виглядом, M80A нагадує радянську розробку. Але перша БМП-2 потрапила на озброєння СРСР лише у 1980 році, а югославська M80A - на рік раніше.

Відео дня

Також невірно і вважати, що M80A це лише версія БМП-1, бо вона відрізняється від неї всіма складовими - двигуном, ходовою частиною та озброєнням. Зокрема на югославській машині встановлений німецький ліцензійний двигун Daimler-Benz потужністю 320 к.с.

При вазі у 13,8 тонни, це дає питому потужність у 23 к.с. на тонну. Для порівняння у БМП-1 та БМП-2 з 300-сильними двигунами УТД-20 цей показник становить 23 та 20 к.с. на тонну. Також відрізняється і ходова частина: п’ятикаткова у M80A, замість шести катків у радянських БМП.

M80A озброєна 20-мм швидкострільною автоматичною гарматою HS.820 від Hispano-Suiza з темпом стрільби 1000 пострілів за хвилину. Що робить її аналогічною за озброєнням німецькій БМП Marder та французький AMX-10P.

Потужності цієї гармати вистачає для ефективної боротьби з легкою бронетехнікою армії РФ. Бо бронебійний снаряд з цієї гармати пробиває 20-30 мм броні на дальності до 800 метрів. У вигляді допоміжного озброєння - 7,62-мм кулемет.

БМП M80A / Фото-24UR

Також з цієї БМП можливо вести вогонь ПТРК "Малютка", але ці ракети настільки застарілі, що їх практичне використання виглядає доволі сумнівним. Хоча багато країн НАТО, які до цього були членами Варшавського договору досі тримають їх на озброєнні. 

Особливості M80A

Рівень бронювання M80A "класичний" для того часу, аналогічний радянським БМП, і забезпечує захист виключно від стрілецького озброєння. Це пов’язано з тим, що всі ці машини амфібійні, тобто можуть долати водні перешкоди уплав. Але на відміну від БМП-1 та БМП-2 югославські конструктори не стали "геніально" розміщувати додаткові паливні баки на дверях у кормі.

Враховуючи те, що M80A  були вже на рівні середини 2000-х років виведені з озброєння, про їх модернізацію у Словенії додатковим керамічним бронюванням, як і сучасними прицільним пристроями, мова не йде.

Бойове використання цих машин прийшлось на період югославських воєн, де вони використовувались всіма сторонами. Через це, особливих даних щодо значних особливостей машини немає.

Варто також зазначити, що M80A продовжує знаходитись на озброєнні у Хорватії, приблизно у кількості 100 одиниць, а також у Сербії - понад 300 одиниць, включно із модернізованими версіями. У самій Словенії всі ці машини були замінені на австрійські колісні БМП Pandur у версії 6×6 та фінські Patria на шасі 8×8.

БМП M80A-характеристики

  • Вага: 13,8 т
  • Екіпаж: 3 + 6 чоловік десанту
  • Двигун: 320 к. с.
  • Основне озброєння: 20-мм автоматична гармата
  • Максимальна швидкість: 65 км / год
  • Максимальна швидкість на воді: 8 км / год