Данілов "на пальцях" пояснив, що не так з західними оцінками війни в Україні / колаж УНІАН, фото УНІАН, ua.depositphotos.com

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов зауважує, що експерти, які аналізують і коментують перебіг українського спротиву, вимушені спиратися на старі знання, тож всі оцінки та прогнози перебігу війни потрібно сприймати з огляду на таку обставину.

Про це він написав у своїй статті для LB.ua, зазначивши, що до західних медіа існує особлива довіра, і будь-яка інформація, яка лунає в них про Україну і війну, викликає особливий резонанс і підвищений інтерес.

"Останнім часом майже серіально почастішали публікації про "повільний український контрнаступ", "неправильний напрямок удару", "розпорошення сил", "великі втрати техніки", "нецільове використання коштів" і багато іншого - їх підхоплюють українські ЗМІ і з особливим задоволенням тиражують російські інформаційні смітники", - зазначає секретар РНБО.

Відео дня

Данілов зауважив, що подібні статті виходять в авторитетних виданнях, підписані відомими журналістами й експертами, мають широке розголошення і "цілком очевидні наслідки, які навряд чи сприяють посиленню морального духу і підвищенню національної стійкості будь-якої країни у стані війни".

Він додав, що з огляду на появу певної інформаційної тенденції, яка, можливо, зокрема, має на меті "підготовку ґрунту і ненав'язливе підштовхування українців до компромісів і переговорів", здається необхідним озброїтися рядом важливих тез, про які "воліють не писати і, тим більше, широко не обговорювати на Заході та у світі".

Перша і основна, пише секретар РНБО, - це необхідність усвідомити, що Україна вимушена діяти фактично на межі можливого, а саме вести повноцінну конвенційну війну на Європейському континенті проти ядерної держави, при цьому утримуючи стратегічну ініціативу.

"Чи легко це було уявити до 24 лютого 2022 року? Звідси всі інші похідні: відсутність досвіду і некомплектність знань – особливості, які необхідно враховувати в аналізі того, коли нас критикують або дають поради", - зауважив Данілов.

Так, підкреслив він, необхідно пам’ятати, що жодна держава і жоден президент у світі до нападу Росії на Україну не стикався з прямою загрозою знищення цілої нації з боку країни, яка має перший за розміром ядерний арсенал і яка була країною-гарантом її безпеки.

Водночас Україна вимушена вести бойові дії і чинити опір агресору в умовах, коли вся країна перебуває в зоні потенційного ураження ворога ракетним озброєнням, а "таких обставин ще не було у світовій практиці".

Також Данілов зауважив, що після 1945 року на Європейському континенті не було досвіду успішного управління і керівництва збройними силами чисельністю сотні тисяч військовослужбовців в умовах повномасштабної конвенційної війни, але він є у Сил оборони України. Водночас їм протистоїть переважна за чисельністю й озброєнням армія противника.

Секретар РНБО також зауважив, що востаннє плани оборони, наступу і контрнаступу в умовах повномасштабної війни на Європейському континенті генеральні штаби різних країн розробляли у 30-40-х роках минулого століття.

Крім того, жодного разу за майже 80 років повноцінна лінія фронту завдовжки тисячі кілометрів не перетинала Європу.

"Експерти, які аналізують і коментують перебіг українського спротиву російській агресії, вимушені спиратися на старі знання і не мають оновленого теоретичного багажу (він тільки формується), перевіреного практикою української війни. Тому всі оцінки та прогнози перебігу війни потрібно сприймати з огляду на таку обставину", - наголосив Данілов.

Серед іншого, він зауважив, що логістичні виклики, які постали перед Україною, чи не наймасштабніші після закінчення Другої світової війни. Водночас Україна перша у XXI столітті за революційно короткий проміжок часу створила комплексні операційні системи управління боєм і керування військами, провівши їх практичне випробування в реальних умовах.

Контрнаступ України - останні новини та оцінки

Секретар РНБО Олексій Данілов наголосив, що контрнаступ українських військ відбувається за затвердженим планом. За його словами,  радикально ситуацію змінити може наявність у Збройних сил України сучасних винищувачів. Йдеться про F-16.

А мер Мелітополя Іван Федоров зазначив, що російська окупаційна адміністрація тимчасово захопленої частини Запорізької області повертає мешканців прифронтових населених пунктів з "евакуації", щоб використовувати їх як живий щит під час контрнаступу української армії.

Вас також можуть зацікавити новини: