Для захисту Харківщини та Сумщини необхідні не тільки Patriot, але й F-16, - експерт

Для ефектвного захисту Харківщини та Сумщини необхідно мати не тільки Patriot, але й винищувачі F-16.

Про це зауважив військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник в ефірі телемарафону Єдиних новин.

Так, за його словами, лише системи Patriot не зможуть зупинити російський терор населення Харківщини та Сумщини. Черник пояснив, що наразі окупанти переважно засипають області КАБами, які пускають з літаків, тобто треба захищатись не тільки від балістичних ракет, які "нулює" Patriot . Отже необхідно мати засоби, якими можна знищувати ворожі бомбардувальники.  

Відео дня

"Не зупинить терор населення. Противник буде завдавати ударів до кінця цієї війни, до останньої хвилини, на мій погляд, навіть якби сіли за стіл переговорів підписувати капітуляцію, то вони і в цей момент можуть завдати ударів. На боле бою такий режим протиборства (використання Patriot ) також не впливає. Поле бою треба засипати класичною артилерією, далекобійними ракетами нищити логістику. І найголовніше –збивати Су-34, які дошкуляють нам КАБами, і сподіваюсь F-16 впораються з цим завданням", - зазначив Черник. 

Він пояснив, що раніше можна було застосовувати "блукаючий" Patriot для збиття ворожих літаків, бо росіяни не було готові до цього. Але зараз ці системи є зручними цілями для ворога, оскільки він зрозумів як вона працює і почав за нею полювать.

"Це важка машина у спорядженому контексті – до 40 тон. Вона відносно неповоротка, довга – сягає -12-15 метрів. У росіян є Ланцети, які до 6 годин можуть перебувати в автоматичному режимі у повітрі, обчислювати такі великі цілі і завдавати по них ударів. Ми пробували полювати Patriot, ворог не був готовий.  А тепер готовий. На сьогоднішній день ми неможемо собі розкіш втратити  200-мільйонну машину. Одна пускова утсановка коштує 200 млн доларів. А F-16 – це надрухома машина", - пояснив Черник.

Експерт також прокоментував надходження військової допомоги від союзників, у тому числі у рамках проголосованого пакету від США.

"В повній мірі вплив допомоги Сили оборони мали б відчути десь на початок осені, можливо влітку. У моєму розумінні, що таке повна інтеграція усієї зброї – це починає працювати F-16 проти "сушок", велика кількість ракет ATACMS… Сьогодні чудові новини, величезне "бавовнування" на Кримському півострові. Думаю, що йде промацування протиповітряної оборони ворога з прицілом на Кримський міст… І звичайно артилерійських снарядів якнайбільше. Тут є проривний момент навіть не в американців, а в наших колег німців – фірма "Рейнметаль", котра виробляла до 70 тис снарядів на рік до початку війни за підсумками 2023 року задекларувала виробництво 700 тис. Це прорив. Плюс чеська ініціатива на марші", - сказав Черник.

Він підкреслив, що є потреба саме у великій кільксоті зброї для відчутного результату. 

"Сподіваємось, інтегруючи цю всю роботу разом, для нас стратегічна ціль незмінна – обвалити південний плацдарм і вийти на північне поазов’я. Я прихильник, що це можливо. Але при одній умові – дуже багато зброї. Не 10 ракет ATACMS, а 200-300-400. І таке саме ракетно-бомбове навантаження на F-16", - наголосив Черник, зауваживши, що поки не зрозуміло, чи зможуть партнери це все нам надати в такій кількості, але є вірогідність.

Захист України - що потрібно ЗСУ

Як повідомляв УНІАН, у травні Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з державним секретарем США Ентоні Блінкеном зазначив, що що затвердження Сполученими Штатами рішення про нову допомогу для України має вирішальне значення. Він звернув увагу на нагальну потребу посилення протиповітряної оборони України, оскільки системи і засоби ППО - це "найбільший дефіцит" для Сил оборони.

Зеленський зазначив, що цивільні і військові на Харківщині живуть в умовах постійних ракетних обстрілів з боку Росії. Для захисту Харкова і області необхідно два додаткові зенітно-ракетні комплекси Patriot, сказав він.

Німеччина пообіцяла посилити протиповітряну оборону України, відправивши кілька своїх власних систем Patriot, а також закликала на допомогу інших союзників. 

Однак вчора видання Politico написало, що майже ніхто не підтримав ініціативу Берліна.

Однією з причин небажання відправляти Patriot є їхня дорожнеча - близько 1 мільярда доларів за одиницю - і кожна ракета-перехоплювач, яку вони запускають, також коштує мільйони. Ба більше, країни не хочуть брати на себе удар по власній протиповітряній обороні, необхідний для здійснення постачань в Україну, каже Фабіан Хоффманн, дослідник ракетних технологій в Університеті Осло.

Вас також можуть зацікавити новини: