Росіяни прохають партнерів повернути раніше продані вертолітні двигуни / фото ua.depositphotos.com

Російська Федерація прагне повернути, точніше - викупити, продані раніше вертолітні двигуни у Єгипту, Пакистану та Бразилії. Причина полягає в тому, що цих двигунів у держави-агресора не вистачає, а вони потрібні для абсолютної більшості російських вертольотів.

Про це йдеться у матеріалі військового порталу Defense Express. Там посилаються на статтю The Wall Street Journal. Американське видання напередодні повідомило, що керівництво РФ залучає для повернення своїх двигунів усі можливі дипломатичні канали.

Так, відповідні переговори відбулись із президентом Єгипту Фаттахом Ас-Сісі. При цьому це сталось уже після того, як Каїр відмовив Росії у постачанні боєприпасів, які дуже прагнув отримати Кремль минулого року.

Відео дня

При цьому, за інформацією WSJ, три неофіційних джерела заявили про готовність Єгипта найближчим часом відправити Росії 150 двигунів для вертольотів.

Водночас, за словами військових експертів, можливе рішення Єгипту продати свої запасні двигуни для своїх вертольотів - це навіть більше ніж постріл собі в ногу, позаяк це не тільки ускладнить відносини з США та Євросоюзом, а й загрожує поставити на землю половину свого авіапарку.

"При цьому назавжди, бо єдиним альтернативним, точніше - оригінальним джерелом вертолітних двигунів є Україна. А, якщо Каїр дійсно погодиться на угоду з Москвою, то під питанням може опиниться і друга частина вертолітного парка Єгипту на американських та європейських машинах", - стверджують у Defense Express.

Видання також зазначає, що кількість двигунів, які РФ хоче отримати від Бразилії та Пакистану, - 12 та 4 одинці.

"І це дуже вагомий показник того, як Кремль ганяється по всьому світу заради одиничної кількості вертолітних двигунів для своїх вертольотів. ... РФ хотіла викупити у Бразилії списані двигуни, але отримала відмову. Щодо Пакистану, то офіційно Ісламабад взагалі спростував навіть звернення з боку РФ", - стверджують військові експерти.

Російські вертольоти на війні в Україні

В жовтні у мережі показали фото частини фюзеляжу російського ударного вертольота Ка-52, який потрапив під удар касетним ATACMS.

Світлини нібито зроблені на авіабазі під Луганськом, де внаслідок атаки було ураження мінімум п'яти ворожих вертольотів. Супутник не зміг достовірно назвати кількість пошкоджених "пташок", а ці фото цілком демонструють, чому це було так важко.

Раніше українські військові збили російський Мі-8, повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський.

Він подякував за "чудову роботу" військовослужбовцям 25-ї окремої повітрянодесантної бригади.  "Гарно горить. Молодці, воїни", - додав Сирський.

Вас також можуть зацікавити новини: