Олександр Устименко розповів, що робити, якщо дали повістку на вулиці / скріншот

Після того, як людиною отримана повістка для уточнення даних, він на має прийти у територіальній центр комплектування та соціальної підтримки, а там її після проходження військово-лікарської комісії можуть направити до навчального центру.

Про це заявив начальник Черкаського обласного ТЦК та СП Олександр Устименко. За його словами, після того, як отримали повістку, необхідно прибути до ТЦК, там виписують направлення на проходження медичного огляду.

"Людина проходить медичний огляд. І вже за висновками військово-лікарської комісії - або придатний, або обмежено придатний. І вже тоді приймається рішення, куди направляти, до якого навчального центру. Зараз у військові частини ми нікого не направляємо, тільки у військово-навчальні центри", - заявив Устименко.

Відео дня

Також він зазначив, що люди, які йдуть на проходження ВЛК, беруть з собою всі свої медичні документи для того, щоб лікарі могли прийняти рішення. Зокрема, це стосується тих, хто має певні хронічні захворювання.

"Я знаю людей, які йшли на медкомісії. Вони хотіли служити та не говорили правду (про свої захворювання, - Ред.). Це все від людини залежить", - сказав начальник ТЦК. Устименко пояснив, що якщо людина приходить на ВЛК та говорить, що є певні скарги, але документів немає, то направляють на додаткові дослідження.

Крім того, він розповів, що тих людей, яким була вручена повістка, але вони не з'явилися до ТЦК, подають в розшук до Національної поліції. "Якщо Нацполіція їх до нас привозить, то ми оформлюємо адміністративний протокол. Два адмінпротоколи, на третій - порушується кримінальна справа", - додав він.

Триває мобілізація 2024 - новини, які варто прочитати

Як повідомляв УНІАН, раніше перший заступник голови Національної поліції України - керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе заявив, що військовозобов'язані, які отримали умовні терміни покарання за ухилення від військової служби, й надалі підлягають мобілізації. За повторне ухилення порушник отримає реальний термін.

На питання про те, чи можуть одразу служити ті, відносно кого винесено вироки, чи повинні чекати, він відповів, що це залежить від того, яким чином в рішенні суду прописано відбування умовного терміну.

За словами Цуцкірідзе, наявність досудового розслідування, навіть підозри - це не привід не служити, оскільки усе залежить від того, який запобіжний захід обраний під час розслідування, та чи не буде він обмежувати людину в пересуванні.

Вас також можуть зацікавити новини: