Гранатомет RGW-90 Matador / Dynamit Nobel Defence

Бійці загону спеціального призначення "Азов" Національної гвардії України днями продемонстрували використання нового для українського війська гранатомета - RGW-90 Matador.

Під час демонстрації був знищений ворожий бронетранспортер та всі, хто знаходився у ньому.

Одночасно з цим були й показані всі основні переваги цього гранатомета, який ідеально підходить для бою в умовах міста.

Можливості гранатомета RGW - 90 Matador

Насправді Matador це акронім - Man portable anti-tank, anti-door, переносний протитанковий, антидверний засіб. Якщо з танком все зрозуміло, то друга частина означає те, що бійцю з цією зброєю не потрібно відчиняти двері для того, щоб знищити ворога. Достатньо зробити постріл з цього гранатомета у стіну за якою ховається противник.

Matador справедливо відносить до нового покоління одноразових гранатометів, для яких характерна висока швидкість, потужність та універсальність бойової частини. Він був створений німецькою Dynamit Nobel Defence у співпраці із сінгапурськими та ізраїльськими зброярами у 1999 році та одразу був замовлений країнами-розробниками. Згодом до країн-операторів приєдналися ще шість країн, включно з Великобританією та Бельгією.

В першу чергу необхідно зазначити габарити Matador: довжина 1 метр, вага - 9 кг. Це робить його доволі мобільним на полі бою. Також вкрай важливий параметр для гранатометів - це швидкість реактивної гранати. Чим вона вища, тим простіше зробити влучний постріл. У Matador цей показник 250 м/с, що вдвічі швидше за показники для того ж РПГ-7, і дозволяє розробнику говорити про прицільну дальність до 500 метрів.

Також граната Matador має пробиття у 500-мм. Цього достатньо для знищення будь-якого БТРа чи БМП у всіх проекціях, а також для ураження танків у боковій та кормовій проекціях.

Особливості RGW-90 Matador

Одна з головних особливостей Matador у тому, що його граната має два режими. Основний - знищення бронетехніки противника, для чого необхідно висунути "щуп" з носа ракети. Такий режим забезпечує ефективне формування кумулятивної струї.

У другому режимі, "щуп" схований, бойова частина спрацює під час "повного контакту" з перешкодою, першим вибухом утворить діру діаметром 45 см, а другим підірве тих, хто знаходився за нею. У такому режимі гарантується пробиття стіни товщиною у дві цеглини.

Використовувати гранатомет дозволено з укриттів та приміщень, в Matador реалізований так званий "м'який пуск". Але зроблено це шляхом вкрай цікавого методу, коли за гранатою знаходяться пластикові гранули, які відіграють роль контрмаси та зменшують полум’я.  Разом із габаритами та можливістю пробивати стіни це і робить його доволі ефективною зброєю для боїв в умовах міста.

Також для Matador існують додаткові приціли, які значно розширюють можливості зброї. Зокрема у Бундесвері використовується Dynahawk з лазерним далекоміром, гіроскопом та балістичним обчислювачем який автоматично враховує похибки для стрільби по рухомим цілям. Завдяки цьому приладу дальність прицільної стрільби було збільшено до 1,2 км.

Характеристики RGW-90 Matador

  • Довжина: 1 м
  • Вага: 9 кг
  • Швидкість гранати: до 250 м / с
  • Бронепробиття: 500 мм

Вас також можуть зацікавити: