Росіяни намагаються бити по промисловості, але не завжди влучають / facebook.com/MNS.GOV.UA

Цієї зими Росія кардинально змінила стратегію ракетних обстрілів України, відмовившись від ударів по енергетиці. Замість цього агресор зосередився на атаках проти об’єктів оборонної промисловості, пише Business Insider.

Видання зазначає, що попередні спроби росіян нашкодити комунальній інфраструктурі "спричинили спустошення в містах", але не зламали волю українського населення до боротьби і не дали жодного результату на полі бою.

Цієї зими Росія знову розпочала ракетну кампанію, але вже з новою стратегією, яка, на думку експертів, може виявитися набагато більшою проблемою для України. Тепер росіяни цілять в українську збройову промисловість та об’єкти військової логістики. І це відбувається саме тоді, коли на тлі скорочення західної підтримки власна зброя стає для України вкрай важливою.

Відео дня

Експерт з ракетних технологій в Університеті Осло (Норвегія) Фабіан Хоффманн заявив Business Insider, що минулої зими, попри загальну трагічність цих подій, він був задоволений тим, що "Росія виявилася настільки дурною", щоб витратити всі свої ракети на боротьбу з цивільною інфраструктурою.

"Тому що уявіть, наскільки ефективнішими вони були б, якби використовували їх проти цілей на передовій. Або проти промисловості та логістики. З військової точки зору цілеспрямована боротьба з населенням абсолютно неефективна", – каже експерт.

Але тепер Росія все ж міняє тактику. Звіти за останні два місяці показують, що Росія поцілила, а в деяких випадках стверджувала, що знищила ракетний завод, склад боєприпасів, склад військового обладнання та завод, який виготовляє безпілотники та ремонтує військову техніку.

Тімоті Райт, ракетний експерт з Міжнародного інституту стратегічних досліджень, сказав Business Insider, що на руку Україні тут грають дві обставини. По-перше, значна частина зброї ЗСУ ремонтується за межами країни, наприклад у Польщі.

По-друге, внутрішня збройна промисловість України розкидана по багатьох об’єктах, що ускладнює її ефективне знищення. "Можливість ідентифікувати їх, а потім завдати удару по цих невеликих об’єктах – справді, дуже важко", – каже експерт і додає, що часто російські ракети "влучають у поля" через брак розвідувальних даних.

І все ж експерти попереджають, що Росія може реалізувати "концентровану і добре організовану антипромислову кампанію", яка стане "надзвичайно проблематичною для України". Саме тому Україні відчайдушно потрібно більше систем протиракетної оборони.

Виробництво зброї в Україні

Як писав УНІАН, наприкінці минулого року уряд відзвітував про значне зростання військового виробництва в Україні. Зокрема виробництво мінометних мін зросло у 42 рази, артснарядів – майже в три рази. Загалом у 2023 році Україна виробила втричі більше боєприпасів, ніж торік.

За словами Володимира Зеленського, цього року українська промисловість має поставити на фронт мільйон дронів. В уряді запевняють, що це цілком реально.

Вас також можуть зацікавити новини: