Білоруська армія піде в наступ на Україну? / фото Міністерства оборони Республіки Білорусь

За даними Генштабу ЗСУ, РФ розгортає додаткові війська і засоби протиповітряної оборони з боку Білорусі. Йдеться насамперед про зенітно-ракетні комплекси, це можуть бути С-300, це будуть додаткові засоби радіоелектронної боротьби.

Як йдеться в сюжеті проекту FreeДом, поява подібного роду комплексів в Білорусі може свідчити про те, що Російська Федерація так може посилювати оборону повітряного простору, а також використовувати дані комплекси для нанесення ракетних ударів по території України.

"Зростає ризик того, що будуть прискорені удари з території Білорусі по території України саме за допомогою цих комплексів... Саме терор, ракетний шантаж може відновитися", - каже військовий експерт Олександр Коваленко.

Чи може ця активність стати передумовою для вторгнення з боку Білорусі? Найімовірніше, ні, запевняють експерти, адже для цього потрібні спеціально підготовлені війська. За словами Коваленка, "паперова армія" Лукашенка на сьогодні взагалі не готова воювати.

"Перший найголовніший фактор - це те, що загальна кількість армії Білорусі, боєздатних батальйонно-тактичних груп становить 20. З цих 20 батальйонно-тактичних груп тільки шість зосереджені на кордоні з Україною, а це не той бойовий порядок, який може свідчити про якесь повномасштабне вторгнення", - наголосив військовий експерт.

Ще один фактор - Білорусь продовжує постачати загарбницькі війська Російської Федерації технікою, зброєю і боєприпасами. У серпні російське командування домовилося з Міністерством оборони Білорусі про вивезення зі складів і центрів зберігання в Білорусі 12 тисяч тонн боєприпасів. Тобто армія Білорусі не готується до наступу, якщо вона вивозить зі своєї країни боєприпаси.

Раніше повідомлялося, що до 11 серпня білоруські і російські військові проведуть перший етап спільних навчань з бойовими стрільбами.

Увечері у вівторок, 9 серпня, в аеропорт "Гомель" знову прилетів російський літак з партією ракет для ЗРК С-300/400.

Через загрозу вторгнення з території Білорусі здійснено мінування прикордонних територій Волині. Тому громадян, які проживають у прикордонних з РБ населених пунктах Волинської області, закликають бути обережними при відвідуванні лісових масивів, виїзді на узбіччя доріг тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: