САУ Krab / Wojsko Polskie

Збройні Сили України скоріш за все посилюється черговою потужною 155-мм самохідною артилерійською установкою Krab, яку передає Варшава. Принаймні про це повідомляють польські ЗМІ з посиланням на джерело в уряді.

Більше того, вже і проведене навчання сотні українських артилеристів. А передається одразу 18 одиниць САУ, чого вистачає для формування трьох повноцінних батарей.

Можливості САУ Krab

Самохідна артилерійська установка Krab - сучасне 155-мм система з довжиною ствола у 52 калібри, як і на інших сучасних зразках, таких, як PzH 2000 або CAESAR. А загалом Krab є чудовим прикладом, коли оборонно-промисловий комплекс країни набуває нових компетенцій завдяки міжнародній співпраці.

Відео дня

Бо Варшава одразу зробила ставку на закупівлю ліцензії на виробництво вже існуючої артилерійської частини, якою стала британська башта від САУ AS-90, до якої додали польську цифрову систему управління вогнем Topaz.

САУ Krab / Wojsko Polskie

А згодом відмовились і від ідеї поставити британську башту на власне шасі, віддавши перевагу ліцензійному виробництву одного з кращих у своєму класі - К9 від корейського Samsung. Таким чином Krab - це британсько-корейсько-польська САУ, серійне виробництво якої розпочалось лише у 2014 році.

Завдяки такому поєднанню Krab знаходиться, як мінімум, на рівні з іншими сучасними САУ. Як за дальністю стрільби, яка становить до 30 км звичайними снарядами та до 40 - активно-реактивними. Так і за точністю вогню, яка забезпечується цифровою системою із балістичним радаром MVRS-700 SCD.

САУ Krab / Wojsko Polskie

Особливості САУ Krab

Гармата САУ Krab має клиновий затвор та напівавтоматизоване заряджання, коли заряджаючий має покласти снаряд на лоток, подача та досилання йде автоматично, а потім необхідно рукою додати заряд. Це забезпечує серію з трьох пострілів за 10 секунд, а також стандартний для всіх інших напівавтоматичних 155-мм систем довгостроковий темп в один постріл за 30 секунд.

Krab також має вкрай високу рухливість та може змінювати позицію вже через 30 секунд після пострілу. До того ж шасі К9 відрізняється високою надійністю, а гідропневматична підвіска забезпечує вкрай плавний хід.

На додачу, потужний 1000-сильний двигун поєднаний із автоматичною трансмісією Allison X1100, яка відома тим, що встановлюється на танки Abrams.

САУ Krab / Wojsko Polskie

А що вкрай важливо у реальній експлуатації - Krab оснащений додатковою силовою установкою. Це дозволяє йому працювати без вмикання основного двигуна, що економить не тільки паливо, а й ресурс машини.

Слід зазначити, що для Варшави передача одразу 18 САУ це відверто сильний вчинок, бо загалом в армії Польщі цих артилерійських систем, за різними джерелами, 56-80 одиниць. Також ця САУ зовсім не дешева, відповідно до контракту 2016 року Польща замовила 96 одиниць Krab за 1,1 млрд доларів. Тобто фактична ціна одного САУ Krab - 11,46 млн доларів.

САУ Krab-характеристики

  • Калібр: 155 мм
  • Довжина ствола: 52 калібру
  • Дальність стрільби: до 30 км звичайним і 40 км активно-реактивним боєприпасом
  • Бойова маса: 52,1 т
  • Максимальна швидкість: 60 км / год

Вас також можуть зацікавити: