СБУ викрила російського командира, який віддав наказ катувати українців / facebook.com/SecurSerUkraine

Правоохоронці оголосили про підозру заступнику начальника управління росгвардії по Ростовській області РФ полковнику поліції Олександру Науменку із позивним "Альфа".

Як повідомляє Служба безпеки України, він віддав наказ катувати українців у тимчасово окупованому Херсоні.

За даними слідства, з березня Науменко керує військовослужбовцями росгвардії та представниками незаконних збройних формувань РФ у тимчасово окупованому Херсоні.

Відео дня

За його наказами окупанти затримують та піддають тортурам місцевих жителів, проникають до їхніх помешкань і викрадають майно.

Встановлено, що Науменко особисто брав участь у розгоні мирних мітингів у Херсоні. Віддавав накази застосовувати проти українських громадян світлошумові гранати та сльозогінний газ. Серед херсонців були потерпілі.

Крім того, за його вказівками російські військові викрали двох українців і декілька тижнів жорстоко їх катували. Вони намагалися вибити з них інформацію про військових ЗСУ та місця їх дислокації, а також схиляли до співпраці з окупантами.

Полковнику Науменку оголошено підозру за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Війна Росії проти України: окупація Херсона

Як повідомляв УНІАН, війська РФ рано вранці 24 лютого вторглися в Україну. У тому числі, з території Білорусі, яку російським загарбникам люб'язно здав Лукашенко. Кремль не оголошував війну Україні, а назвав повномасштабну агресію "спецоперацією", спрямованою, зокрема, на "денацифікацію" і "демілітаризацію" української держави.

У перші дні повномасштабного вторгнення російські війська перейшли адмінкордон Херсонської області з окупованим Кримом. А на початку березня росіяни окупували Херсон. 

Після окупації російська влада призначила на чолі окупаційної адміністрації в Херсонській області свого гауляйтера Володимира Сальдо.

На початку вересня ЗСУ почали контрнаступ на південному й східному напрямках. Українським військовим вдалося звільнити майже всю Харківську область, а також частину Херсонської.

Після провалу на полі бою Кремль вирішив швидко провести референдуми на захоплених територіях з метою їхньої анексії і приєднання до Росії. Тож гауляйтер Сальдо заявив про проведення "референдуму" щодо входження до складу Російської Федерації.

Для участі у фейковому референдумі росіяни завозять на окуповану територію Херсонщини людей з Криму. Також РосЗМІ з'ясували, які результати "референдумів" очікують у Кремлі.

Цивілізовані країни засудили наміри Кремля щодо анексії українських територій. Зокрема, країни "Великої сімки", США і Європейського Союзу пообіцяли запровадити санкції проти РФ за організацію псевдореферендумів на тимчасово окупованій українській території.

Вас також можуть зацікавити новини: