Штурмовик A-10 Thunderbolt II / US Army

Розмови про необхідність постачання американських штурмовиків А-10 до України вперше пролунала ще на початку березня у самих США на рівні публікацій заяв колишніх функціонерів Білого Дому.

Саме тоді рашиська армія рвалась через Україну величезними колонами довжина яких доходила до 60 км. Для штурмовика A-10 це була фантастична ціль, бо саме для знищення радянських танкових колон він і створювався на початку 70-х років. 

Але, після того, як вже найближчим часом "маховик" ленд-лізу для України розпочне свою роботу, постачання цих літаків стає трохи більш реалістичним, але, звісно, залишається питання доцільності.

Штурмовик a-10 Thunderbolt II / US Army

Бойові можливості штурмовика A-10

На відміну від таких літаків, як важкі винищувачі-бомбардувальники F-15 або масові легкі F-16, штурмовики - це вкрай вузькоспеціалізовані машини. Їх призначення - завдання ударів по передньому краю військ противника та безпосередня повітряна підтримка наземних підрозділів.

Для цього штурмовики конструюють максимально живучими, броньованими та озброєними "до зубів", відводячи всі інші параметри на другий план. Саме таким і є A-10, який став апогеєм такого функціонального підходу від конструкторів з Fairchild Republic.

По-перше, фактично весь літак зібраний навколо своєї головної зброї - 30-мм автоматичної гармати GAU-8 Avenger, яка важить 1,8 тонни. Вона має темп стрільби у 3900 пострілів за хвилин і за секунду випускає 65 снарядів, які можуть пробивати танки на відстані до 1,2 км. Саме ця гармата при стрільбі видає "візитівку" A-10 - звук Brrrrrrttt.

Але це далеко не єдина зброя штурмовика, бо крім неї він ще може нести до 7,2 тонни зброї на 11 вузлах підвіски. В першу - високоточні протитанкові ракети AGM-65 Maverick з дальністю пуску до 28 км, реактивні снаряди, а також високоточні та звичайні бомби.

За будь-який опис зброї найкраще говорить реальна статистика її застосування. У випадку з A-10 - операція "Буря у пустелі" за якої ці штурмовики знищили 900 танків, 1200 артилерійських систем та 2000 інших машин. Ці дані приблизні, бо банально було не до точного підрахунку. Штурмовики  кидали у бій майже без перерв завдяки надвисокій льотній готовності, яка виявилася вищою на 20-40% ніж у інших літаків.

Живучість штурмовика A-10

Коли говорять про живучість штурмовика A-10 то необхідно розуміти, що мається на увазі можливість машини повернутися на базу на одному двигуні, з половиною хвостового оперення, одним рулем висоти та половиною крила. І це не везіння, це просто закладено у конструкцію літака.

Штурмовик a-10 Thunderbolt II / US Army

Далі, всі системи керування у ньому резервовані тричі - дві гідравлічні і одна ручна на "тягах". Кабіна та частина систем захищені від 23-мм гармат. Незвичне розташування двигунів - теж результат їх максимального захисту від вогню з землі. Шасі, які якось стирчать - прагматичне рішення на випадок, якщо прийдеться сідати "на пузо".

Наостанок, A-10 максимально простий в обслуговуванні літак, який не має величезних вимог до якості злітно-посадкових смуг. І звісно, в цих умовах місця на вишукану елегантність та плавність обводів ліній не залишилось місця. І якщо всі інші американські літаки це різноманітні "орли" та "яструби", то A-10 носит название "бородавочник".

Зазначимо, що попри свій півсторічний вік A-10 буде нести службу щонайменше до 2040 року. Для цього штурмовики регулярно проходять модернізації, а із "втомою" конструкції бояться замінами елементів планера. Наприклад декілька років тому всі штурмовики отримали нові крила.

Штурмовик a-10 Thunderbolt II / US Army

Водночас для успішного використання A-10 в Україні спершу, як і у випадку з ударним вертольотом AH-64 Apache, необхідно досягти переваги у повітрі. А зробити це без повноцінної протиповітряної оборони та західних винищувачів - критично складно. Також не варто забувати, що A-10 ніколи не експортувався, а загальна кількість цих штурмовиків у США - 283 одиниці, що для всієї армії США не так і багато.

Характеристики штурмовика A-10С

  • Екіпаж: 1
  • Довжина: 16,26 м
  • Розмах крил: 17,53 м
  • Максимальна злітна вага: 22,7 т
  • Максимальна швидкість: 706 км / год
  • Бойовий радіус: 400 км
  • Тягооснащеність: 0,36
  • Точок підвіски: 11
  • Бойове навантаження: 7,26 т

Вас також можуть зацікавити новини: