Росія утримує 800 важкопоранених українських військових / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Країна-агресор утримує 800 поранених та важкопоранених українських захисників. Відповідно до Женевських конвенцій, їх мали передати Україні без будь-яких умов. 

Список цих осіб було передано російській стороні під час зустрічі омбудсменів в Анкарі, повідомив уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв’ю "Укрінформ". 

"Ми намагаємося зараз довести російській стороні, що по поранених треба дотримуватися Женевської конвенції, яку ратифікували і Україна, і росія, і щоб Туреччина включилася до цього процесу. При чому російська сторона погоджується, що ми повинні діяти виключно на підставі Женевської конвенції. Відкриваємо цей документ і читаємо статтю 110, де вказано, що важкопоранені віддаються іншій стороні без жодних умов і проводиться не обмін пораненими, а репатріація. У списку поранених українських військових, переданому росії для цієї репатріації, налічується 800 імен. Також там вказано, що госпіталізація може відбуватися в нейтральну країну, яку погодили країна, що тримає в полоні, та держава, до якої військовослужбовці належать. Ми пояснили це російській стороні. Не скажу, що вони вже погодилися й починають виконувати, але визнали, що це дійсно є в Женевській конвенції. Ми разом це перевірили прямо у ході спілкування", – сказав він. 

Відео дня

Нейтральною країною, куди можуть бути ушпиталені поранені українські захисники, можу виступити Туреччина.

"Туреччина також підтвердила, що готова забирати наших поранених, лікувати та повертати додому. Мають відбутися ще телефонні розмови Ердогана з Президентом Зеленським та Володимиром Путіним", –  зазначив український омбудсмен.

Він також зауважив, що процесом репатріації може займатися вже наявний Координаційний штаб, що опікується проведенням обмінів полоненими з РФ.

"Завдяки зусиллям Президента України Володимира Зеленського, керівника Офісу Президента  Андрія Єрмака і всіх, хто працює в координаційному штабі, ми вже вийшли на системну роботу, коли проводяться обміни військовополоненими на підставі Женевської конвенції. Обміни зараз відбуваються щотижня, і цей канал працює. Хочемо підсилити цей напрям і щоб запрацювало щось нове, зокрема, репатріація. По цивільних, очевидно, це буде інший трек. Але, думаю, немає сенсу під нього строювати окремий координаційний центр", – зазначив він.

Обмін полоненими з РФ  

Торік під час обмінів полоненими з РФ Україні вдалося повернути додому майже 1600 осіб. Передусім Росія повертає військових (1464 особи за минулий рік), значно важче відбувається обмін цивільних (132 особи повернуто торік).

В неділю, 8 січня, відбувся перший обмін полоненими між Україною і Росією цього року. Україна повернула додому 50 захисників. 14 січня  мав відбутися черговий обмін полоненими, та, як повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, Росія скасувала його в останню мить. В українській розвідці, коментуючи зірваний обмін, акцентували, що ми маємо справу з "активізацією рашистів у сфері ІПСО для дестабілізації ситуації в країні, в тому числі й зараз у напрямку українських військовополонених". 

В російському полоні залишаються тисячі військових і десятки тисяч цивільних. В кінці грудні уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників України Альона Вербицька повідомила, що у російському полоні перебувають близько 3,4 тисяч захисників України. За інформацією представниці Асоціації родин захисників "Азовсталі" Галини Клемпоуз, близько двох тисяч оборонців "Азовсталі" досі в полоні. 

Крім цього, українська влада має звернення близько 20 тисяч сімей цивільних осіб, до зникнення яких причетна РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: