Російський бомбардувальник було знищено українськими військовими в небі над територією РФ / фото Вікіпедія

Україна, яка уражає цілі на відстані понад 300 кілометрів, вийшла до передових держав, які мають такі засоби ППО. Про це заявив авіаційний експерт Костянтин Криволап в ефірі телеканалу "Еспресо"

"Вночі 19 квітня з Моздока вилетіло два Ту-22М3, кожний з них мав на борту по три ракети Х-22. Літаки пролетіли до Чорного моря, діставшись рівня Севастополя, трохи далі за Тарханкут, і запустили ракети. Дві з цих ракет були збиті. Потім ці бомбардувальники розвернулися і полетіли на Моздок, але один туди не долетів. Він перейшов у плоский штопор і дуже акуратно приліг", - розповів експерт.

За його словами, офіційно підтверджено, що літак було збито модернізованою радянською ракетою 1960-х років, яку розробляли на той час для збиття американських стратегічних бомбардувальників.

Відео дня

"Однак всі експерти стали дибки, у тому числі і я, запитуючи: Як це можливо? Тому що я не розумів, як стаціонарну пускову установку С-200 можна маскувати чи бетонували, бо ракета має вагу близько 7 т, довжину 11 м", - додав Криволап.

Авіаційний експерт зауважив, що коли проводилися випробування транспортного літака розробки КБ Антонова "Руслана", то треба було занести фюзеляж цього літака до гідробасейну. Через що для цієї операції обирався конкретний час, аби супутники не перебували в тій чи іншій зоні. 

"І всі ЗМІ кажуть, що збили ракетою С-200. Я вважаю, якщо наша розвідка каже, що це називається "С-200", то скажемо, що С-200. Головне - які висновки з цього можна зробити, а не як називається ця ракета і чим збили. На мою думку, головне те, що Україна показала свою постійну здатність збивати літаки на кшталт стратегічного ракетоносця Ту-22М3, хоч не зовсім він стратегічний, бо за дальністю не тягне", - підкреслив Криволап. 

Також він нагадав, що раніше було збито А-50У, тому можна сказати, що Україна має зброю, яка б'є на таку відстань.

"Варіанти такої зброї обмежені. Є ракети зенітно-корабельного комплексу SM-6 і деякі модифікації Aster 30 комплексу NASAMS. Але ми не використовуємо західну зброю для роботи по російській території, а літак впав на Ставропіллі у плоский штопор, там щось було з двигуном. Україна вийшла у передові держави, які мають засоби протиповітряної оборони, що здатні бити на відстань понад 300 км", - підсумував експерт. 

Знищення російського бомбардувальника Ту-22М3

Як повідомляв УНІАН, на території Росії у Ставропольському краю впав літак. Як пізніше стало відомо, українські військові вперше збили російський бомбардувальник Ту-22М3.

"Уперше зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил у взаємодії з Головним управлінням розвідки МО України знищили дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3", - повідомив командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук.

Водночас експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Репке заявив, що ворожий бомбардувальник Ту-22М3 могли збити з Patriot. За його словами, версія Росії про те, що літак впав через технічну несправність, є "вкрай малоймовірною".

Вас також можуть зацікавити новини: