Найєм висловився про новий мобілізаційний закон / Колаж УНІАН / Скриншот, фото ua.depositphotos.com

Ветеран Збройних сил України і адвокат Масі Найєм вважає, що українці наразі перебувають на межі втрати держави. Відповідаючи на запитання, чи варто мобілізувати до лав армії тільки мотивованих чоловіків, він сказав, що варто "подорослішати" та зрозуміти, які загрози стоять перед Україною.

"Ці загрози настільки реальні, що, умовно кажучи, травень місяць, для мене не здається українським, якщо певні речі зараз не стануться. Цілком очевидно може статися, що в травні вам треба буде планувати жити в іншій країні, якщо ви патріот, тому що жити з "руснею" ви не зможете", - сказав він в інтерв'ю Deutsche Welle.

Коментуючи новий законопроект про мобілізацію, Найєм зазначив, що цей документ не є справедливим, не відповідає нормам Конституції та потребує допрацювання. На його думку, проблемою буде тиск щодо терміновості його ухвалення.

"Але, шановні, вам ніхто не забороняв почати думати про це раніше - у 2023 році. Було ж очевидно, що хлопці виснажуються. Ви про це знали? Знали", - додав він, зазначивши, що існує нерівність у мобілізації в містах та селах.

Пропозиції обмежити права ухилянтів Найєм назвав "намаганням загасити пожежу". Він вважає, що такі засоби не дадуть необхідного ефекту, а лише збільшать корупцію. "Я впевнений, що це в меншій мірі через страх померти. Я думаю, що це здебільшого через те, що в нього (ухилянта) немає визначености, оскільки держава її не дає, а що станеться з його родиною, коли він помре, а з ним що станеться, якщо він отримає поранення. Ветеранської політики в державі взагалі немає", - додав він.

Водночас ветеран додав, що зневажає людей, які кажуть, що не мають воювати, оскільки "їх на це не вчили". Також його запитали, чи можна вважати термін служби в 36 місяців нормальним. Найєм відповів, що це можливо тільки за умови ротації, оскільки всі 36 місяців на фронті людина не витримає.

Новий законопроект про мобілізацію: що відомо

Як писав УНІАН, 7 лютого Верховна Рада проголосувала в першому читанні за новий законопроект про мобілізацію

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що цей документ порушує норми Конституції, однак потім сказав, що зауваження врегулюють та закликав проголосувати за нього. 

Сьогодні стало відомо, що до цього законопроекту від нардепів надійшло понад чотири тисячі поправок

Вас також можуть зацікавити новини: