Ранок 24 лютого 2022 року весь світ пам'ятатиме, як початок нічим не спровокованої кривавої агресії Росії проти суверенної держави Україна. Цей ранок у мільйонів буде вічно пов'язано з відчуттям божевілля того, що відбувається, жахом, шоком. Вже через кілька тижнів весь світ буде із захопленням дивитися на мирний народ України, який в лічені дні забуде, що існує страх, і в повний зріст стане на захист своєї землі, дітей, матерів, чоловіків від безперервних обстрілів і бомбардувань, насильства, яке буде сіяти "братній" російський народ, проходячи вулицями українських міст то чоботом, то гусеницями танків, то зруйнованими дощенту лікарнями й дитячими садками. Це все буде потім.  

Всю ніч на 24 лютого я, як і багато інших, стежив, не відриваючись, за новинами. Розуміючи, але не вірячи. Не вірячи, попри опубліковані дані розвідок, звіти та запевнення експертів. Не вірячи.

Перше ж повідомлення про введення російських військ в Україну, перша ж інформація про те, що міста знаходяться під обстрілом, повалили мене в ступор. Паніка. Страх. Повільне усвідомлення того жаху, який на нас чекає. Ні, не жаху від розриву снарядів чи падіння бомб. Не страх смерті. Я не міг чути криків, померти від бомбардування, граду бомб, від падаючих на голову уламків будівель чи кулі російського солдата. Не міг, бо я сам росіянин. Тому що я - росіянин.

Відео дня

Думаю, що мільйони росіян, також як я, вранці 24 лютого 2022 року, намагалися усвідомити факт, що наша країна почала повномасштабну терористичну атаку проти народу України заради божевільних планів маніяка в Кремлі і його боягузливої обслуги. Гнів і заціпеніння.

Я вже понад десять років живу в Грузії. Але вранці 24 лютого я, вперше за роки щоденної боротьби пліч-о-пліч з моїми грузинськими братами проти окупації Кремлем грузинських територій, знову гостро відчув, що я росіянин, гостро відчув себе частиною чогось настільки огидного, що ще кілька годин не міг вимовити ні слова.  Сподіваюся, таке ж почуття було й у мільйонів інших моїх співгромадян.

Жахливий сором, впасти в ноги українцям і молити про прощення. Як ми це допустили?! Гнів і пекуче почуття відповідальності за те, що відбувається. Мільйони моїх співгромадян в Росії та за її межами живуть в маренні, "але я-то - ні, значить маю - я". Маю. Кожен з нас, чия свідомість не спотворена і не знищена роками й десятиліттями брехні, брехні, імперськими комплексами, які ми з радістю "зжерли", щоб не бачити всього нашої бруду, відсталості, нашого нав'язаного ззовні, але увібраного всередину рабства. Я зобов'язаний. Ми зобов'язані, тому що за все це відповідаємо саме ми. Перед українцями. Перед нашими дітьми. Перед собою. У ці хвилини, за наказом терористичного режиму, українців йдуть вбивати орди збезлюднених фігур у військовій формі, вихованих нашими батьками, які вчилися в наших школах і ходили з нами по одних вулицях. Ми зобов'язані.

Жахливий сором, впасти в ноги українцям і молити про прощення. Як ми це допустили?!

Вже ввечері 24 лютого сотні росіян, які опинилися через репресії в Росії в Тбілісі, йшли маршем проти війни разом з білорусами та українцями - від посольства України до центру грузинської столиці. Ще не усвідомлюючи, але панічно думаючи, що щось потрібно робити. Хоч щось.

Це через кілька тижнів сотні й тисячі російських активістів в Грузії та інших країнах розгорнуть масовані інформаційні кампанії в Росії, щоб розповідати правду про війну, боротися з брехнею. Це потім групи російських юристів у вигнанні будуть тисячами консультувати солдатів російської армії, як відмовитися йти на війну в Україні чи дезертирувати. Лише через кілька днів чи тижнів російські активісти почнуть екстрені збори гуманітарної допомоги для біженців з України, поїдуть допомагати на кордон Польщі. Від безпорадності мирно відстояти свій голос всередині Росії, почнуть палити військкомати й пускати під укіс товарняки.

Це буде потім.

А в перші дні я і всі мої друзі й соратники за кілька годин пройшли шлях від відчаю і пожираючого сорому до повного усвідомлення своєї відповідальності за цю криваву війну, яку Путін почав від імені всіх громадян Росії. Відповідальності й практично істеричної потреби робити, боротися. Хоч щось. Все, що можеш, щоб зупинити, перешкодити.

Ми не можемо в'їхати в Росію, оскільки будемо заарештовані ще на кордоні, але і з-за меж країни ми можемо дуже багато чого. І робимо. Робити. Робити.

З ранку 24 лютого я, і сотні, і тисячі росіян не спали зовсім. "Адже українці не сплять. Їхні міста бомблять. Вони воюють не на інформаційному фронті, а під градом обстрілів". Ми не спали разом з ними, роблячи те, що ми вміємо: мільйони переглядів відео правди про війну серед російської аудиторії; мільйони переглядів відео про взятих в полон російських солдатів, втрати, атаки Росії на мирні населені пункти та бомбардування міст. Буча. Краматорськ. Маріуполь. Ми дивилися відео, як борються українські герої й продовжували свою набагато менш небезпечну і зовсім не героїчну боротьбу, в якій ми не змогли перемогти раніше, щоб не допустити цього кошмару. Тому що інакше не могли дихати, дивитися в дзеркало, виходити на вулицю і дивитися перехожим в очі.

Неможливо порівняти біль і страждання українців, у яких кожен день або годину гинули й гинуть близькі, з будь-яким болем росіян, навіть тих, які боролися все життя проти режиму Путіна. Мені 36. З 17 років я не знаю нічого, крім роботи в опозиційних проектах і організаціях. Не знаю нічого, крім ненависті до режиму в моїй країні, яка окуповує з 2008 року Грузію, анексує з 2014 року Крим, воює на Донбасі, садить і вбиває і самих росіян. Я не "мовчав вісім років" і говорив це публічно завжди. Але я ніколи не відчував себе більш відповідальним за дії моєї країни ніж в момент, коли путінська Росія, включаючи десятки мільйонів моїх співгромадян, зробила останній крок до фашизму, заливаючи міста України кров'ю, а російські - розмазаними на кожному розі буквами Z.   

Неможливо порівняти біль і страждання українців, у яких кожен день або годину гинули і гинуть близькі, з будь-яким болем росіян, навіть тих, які боролися все життя проти режиму Путіна

Коли частина лідерів російської опозиції почала вимовляти слова "дискримінація росіян за кордоном", "хороші росіяни", "допомогти росіянам", я і сотні, і тисячі хлопців, які місяцями не зімкнули очей, відчували фізичний біль. Яких росіян?! Кому допомогти?! Нам не треба допомагати. Об'єднаймось, щоб зупинити війну! Об'єднаймось, щоб покінчити з режимом Путіна і російською системою, побудованою на брехні та смерті. Це єдине, що зараз може допомогти росіянам. Об'єднатися між собою і - з усім демократичним світом. Об'єднатися з українцями, якщо вони нам дозволять. Тільки "для боротьби", тільки "зупинити війну", тільки "покінчити з режимом".

Нас не треба рятувати від дії санкцій. Введіть всі санкції проти путінської Росії, якщо це зупинить загибель українців, і ми готові прийняти цю відповідальність і наслідки. Дайте Україні всю зброю, щоб перемогти. Нам не треба допомагати з рахунками, готелями та візами, нам треба допомогти в боротьбі. Як може бути, що будь-хто, хто "підпише декларацію, отримає документ хорошого росіянина"? І той, хто все життя підтримував? І той, хто мовчав? І той, хто підпише, працюючи на ФСБ? Той, хто хоче уникнути відповідальності й спокійно жити за кордоном, нічого не роблячи? Це "хороші росіяни"? Або хороші ті, хто бореться, залишаючись в Росії, виходячи на "останній дзвінок" в дагестанській школі та голосно вимовляючи "Путін - чорт! Ні війні!". Або молодь на концерті в Пітері, яка вигукує "Х*й війні!"? Або тисячі, які малюють "Ні війні!" на купюрах, стінах, зупинках в країні військової диктатури та терору незгодних?!

Введіть всі санкції проти путінської Росії, якщо це зупинить загибель українців, і ми готові прийняти цю відповідальність і наслідки

Вони хіба не "хороші"?! Чи не "хороші "або "погані росіяни", а вільні й нормальні люди.

Публічно вимовляти "дискримінація росіян", "цькування", "допомогти росіянам", коли гинуть українці, коли окупована Грузія, анексований Крим...

Я не можу цього прийняти. Ті, хто бореться, потребують лише допомоги в боротьбі. І вони цю допомогу отримають. А вирішувати, хороший я росіянин чи ні, будуть українці.