Експерти розповіли, що потрібно для перемоги України у війні / фото 117 окрема механізована бригада

Україна все ще може здобути перемогу у розпочатій Росією війні. Проте для цього вона має зробити пріоритетом оборону, відновлення боєздатності та завдання ударів по Росії там, де вона найбільш вразлива.

Про це пише видання Business Insider. Так, старший науковий співробітник фонду Карнегі Майкл Кофман заявив, що Україна має послуговуватися підходом "утримуй, розбудовуй, вдаряй". 

Під час фази "утримання", на його думку, Україна має окопатися і захистити лінію фронту настільки, щоб виснажити російські сили. Якщо Сили оборони постійно чинитимуть опір Росії, це поставить окупантів у більш слабку позицію. 

Відео дня

"Утримуючи лінію фронту, Україна могла б "розбудувати" свою армію шляхом відновлення, навчання та розширення оборонної промисловості країни, а також підтримки західних партнерів України. Елемент "удару" передбачає завдання ударів по слабких місцях Росії, щоб знизити її спроможності і створити можливості для подальших наступальних операцій України", – пояснив експерт. 

За найкращого сценарію, Україна може відновити ініціативу наступного року, каже Кофман. За гіршого – все ще може ефективно утриматися, а Росія не піде на шлях реалізації своїх військових цілей до 2025 або 2026.

Водночас старший науковий співробітник Центру Генрі Л. Стімсона Емма Ешфорд вважає, що Україні зараз бракує можливостей для проведення наступальних операцій, тому варто зосередитися на обороні, щоб не дати РФ захопити більше територій. 

Вона наголосила, що зосередження уваги на обороні могло б відповідати політичним інтересам західних партнерів, оскільки Європа, можливо, зможе підтримати Україну, тоді як критично важлива підтримка з боку США в осяжному майбутньому залишається в глухому куті.

"Цей підхід дешевший. Він ефективніший. Він допомагає вирішити проблеми з живою силою, тому що оборона легша для живої сили, ніж наступ. Навіть за відсутності фінансування від США, це сфера, де європейські держави можуть реально зробити свій внесок", – каже Ешфорд. 

Хоча підтримка США важлива для передачі ключових боєприпасів та інших поставок, за її словами, визначення пріоритету оборони не обов’язково потребує мільярдів доларів допомоги Україні, які США обговорюють у Конгресі.

Говорячи про те, як може виглядати перемога України, Ешфорд сказала про продовження існування держави та виживання її народу. За її словами, Україна вже в певному сенсі виграла війну завдяки успіху країни в протистоянні російським військам.

Кофман припустив, що йдеться не обов’язково про повернення захоплених територій, а про створення достатніх важелів впливу, щоб мати можливість говорити про тривалий мир з Росією з позиції сили.

Незважаючи на ці аргументи, не кожен воєнний оглядач бачить шлях до перемоги України, принаймні через дії на полі бою, пише видання. Так, Деніел Девіс з Defense Priorities вважає, що країна не може здобути перемогу військовим шляхом. 

Business Insider зауважило, що зараз українські сили стикаються з нестачею боєприпасів та інших важливих поставок, що ускладнює їхню оборону.

Війна в Україні: це варто знати

Від початку доби, 21 лютого, російські окупанти атакували на кількох напрямках фронту. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Зазначається, що на передовій відбулося 51 бойове зіткнення із противником. Ворог атакував на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Запорізькому напрямках.

Тим часом Україна збила уже сьомий літак окупантів за останні кілька днів. Про це вранці 21 лютого повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук. За його словами, захисники "приземлили" винищувач Су-34

Вас також можуть зацікавити новини: