Носіями ракет Кинджал є винищувачі-перехоплювачі МіГ-31к / фото ua.depositphotos.com

Будь-яка зброя, про яку говорить президент РФ Володимир Путін зараз - це більше мультик. Практично все, що у росіян було найкраще і було поставлено на потік, вони використовували по Україні.

Як розповів в інтерв'ю УНІАН військовий експерт і льотчик, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан, єдина російська зброя, яка варта уваги та протидії, - це гіперзвукові ракети "Кинджали" на винищувачах Міг-31.

"Це дійсно небезпечна зброя, яка несе напівтонний заряд. Проблема буде, якщо він буде нести ядерний заряд. Все інше - це просто картинки й лякалки. Тому ні "Сатана", ні оголошені підводні безпілотники, про які було дуже багато сказано, ні далекі бомбери, які вони розробляють – це те, що не стало у виробництво, а значить воно використовуватися не буде", - зазначив експерт.

Так само за його словами, найнебезпечніша російська ракета - С-300.

"Їх дуже багато на озброєнні РФ. Це та ракета, якої випущено кілька тисяч штук (5-7 тисяч штук), ракета "земля-повітря", яку росіяни використовують як "земля-земля"", - пояснив Світан.

Війна в Україні: російська зброя

Раніше британська розвідка зафіксувала у Білорусі на аеродромі Мачулищі біля Мінська російські літаки МіГ-31 і контейнер, який ймовірно використовують для зберігання гіперзвукових ракет "Кинджал".

Відомо, що Х-47м "Кинджал" - гіперзвукова аеробалістична ракета. Її швидкість після скидання перевищує швидкість звуку в 10 разів. Здатна маневрувати на всій траєкторії польоту, а також вражати як стаціонарні об'єкти, так і надводні кораблі.

Носіями таких ракет є винищувачі-перехоплювачі МіГ-31к. Росія характеризує ракети "Кинджал" як гіперзвукові. Однак, по суті, це прироблена до літака ракета "Іскандер", зазначали військові експерти.

За словами спеціалістів, зараз Росія взагалі не може виробляти ракети Х-47м "Кинджал", оскільки в їх складі є понад 130 іноземних комплектуючих, в основному – електроніка.

Росія кілька разів використовувала "Кинджали" для ударів по Україні. Зокрема, 18 березня вдарила по Івано-Франківській області, 9 травня – по Одеській області, 7 серпня – по території Вінницької області.

Як заявляв представник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат, РФ змінює тактику ракетних ударів по території України, оскільки в окупаційній армії спостерігається дефіцит певних ракет. А військовим ЗСУ вдається збивати 60% всіх випущених Росією ракет.

С-300 - сімейство зенітно-ракетних комплексів (ЗРК), здатних вражати різні цілі на висотах: від менших, ніж можлива висота польоту, до перевищуючих стелю висоти для цілей; на дальностях: від декількох кілометрів до 75-200 кілометрів, в залежності від типу застосовуваних елементів сімейства С-300 і, зокрема, ракет-перехоплювачів. Призначена для оборони великих промислових і адміністративних об'єктів, військових баз і пунктів управління від ударів засобів повітряно-космічного нападу противника. Здатна вражати балістичні та аеродинамічні цілі.

За словами експерта Олега Жданова, ракети С-300 так само складно збивати, як і балістичні з крилатими.

"Складність її (С-300) збити полягає в тому, що вона може маневрувати в польоті, змінювати свою траєкторію. У неї дальність пуску може бути від 100 до 200 кілометрів, а це дуже маленька відстань для того, щоб встигла зреагувати система ППО (протиповітряної оборони). Ось коли ми отримаємо системи про (протиракетної оборони), ми зможемо підвищити ймовірність нашого захисту від ракет класу "земля-земля", "повітря-земля", – упевнений Жданов.

Вас також можуть зацікавити новини: