Кримський міст може стати причиною застосування ядерної зброї / фото RoksolanaToday & Крим

Якщо Збройні Сили України завдадуть удару по Кримському мосту, то Російська Федерація може застосувати ядерну зброю.

Таку думку в інтерв'ю Главреду висловив колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

За його словами, така загроза дійсно існує. Росія намагається залякати громадян. Але є можливість уникнути катастрофи.

"Треба реально усвідомлювати, що рішення, яке може бути ухвалене, не залежить ні від мене, ні від Зеленського з Арахамією. Це рішення буде ухвалювати виключно одна людина, його прізвище досить відоме", - сказав Тука.

Він зазначив, що є можливість уникнути катастрофи і Україна має засоби для обходу такого сценарію.

"Найефективніший варіант - поліпшення протиповітряної оборони для того, щоб ми мали реальну можливість відреагувати на пуск подібних засобів ураження, не даючи їм можливості завдати шкоди безпосередньо тим цілям, на які вони будуть спрямовані", - сказав Тука.

Крім цього, іншим варіантом уникнення застосування ядерної зброї Москвою має стати політичне рішення США і Великобританії. Лідери цих країн повинні продемонструвати рішучість завдати удару у відповідь у разі натискання "червоної кнопки".

"Якщо вище керівництво РФ буде реально усвідомлювати, що опоненти (США і Великобританія) не блефують, і якщо не дай бог виникне бажання натиснути "ядерну кнопку", то відповідь буде стовідсотковою і набагато більш ефективною, ніж спроба росіян і це теж буде одним з важелів, який убезпечить від подібного сценарію", - упевнений Тука.

Зазначимо, нещодавно білоруський диктатор Лукашенко закликав РФ бути готовою до використання ядерної зброї.

Як заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, на сьогодні не спостерігається загроз російського ядерного удару по території України.

За словами голови Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 років), генерала армії України Миколи Маломужа, Кримський міст не буде вражений, він пояснив чому.

Довідка УНІАН. Договір про заборону ядерної зброї набув чинності в січні 2021 року. До теперішнього часу документ підписали 86 держав, майже 60-ратифікували.

Ядерні держави - Росія, Великобританія, Китай, США і Франція відкинули ДЗЯО, який, на їхню думку, суперечить Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і може ще більше ускладнити подальший прогрес в області роззброєння.

Казахстан є єдиною державою на просторі СНД, яка приєдналася до ДЗЯО.

Вас також можуть зацікавити новини: