Росія не отримає жодної вигоди від дорогої ядерної торпеди "Посейдон" / navyrecognition.com

Росія нібито почала підводні випробування термоядерної автоматизованої торпеди «Статус-6», відомої також під назвою «Посейдон». Вона мала б вселяти страх, але насправді викликає лише одне питання: навіщо вона здалася?

Про це пише National Interest, нагадуючи, що «Посейдон» - це 25-метровий ядерний підводний робот, який насправді є нічим іншим як морською версією міжконтинентальної балістичної ракети (МБР). Він повинен автономно долати тисячі кілометрів і вибухати біля узбережжя ворожого міста, щоб спричинене цунамі повністю знищило його.

Читайте такожNational Interest: Росія тільки будує ядерного монстра "Посейдон", але НАТО вже може його знищити

Відео дня

ЗМІ Росії повідомили, що таємні випробування зброї вже почалися. Крім того, російська пропаганда розкрила, що «Посейдон» буде нести дві мегатонні ядерні боєголовки. Цього й дійсно більше, ніж достатньо, щоб знищити місто. Але нова страшна зброя Росії все одно викликає сумніви і питання. Навіщо Кремлю завдавати ядерний удар по, наприклад, американському місту за допомогою підводного безпілотника, здатного рухатися зі швидкістю 180 кілометрів на годину, якщо звичайна МБР зробить це за 30 хвилин.

У Росії пояснили, що «Посейдон» зможе помститися США за перший удар у випадку, якщо американська система ПРО перехопить всі російські міжконтинентальні ракети. Важко уявити, щоб Америка змогла збити кожну з 500 чи й більше російських ракет. Але навіть якщо це станеться, «Посейдон» буде пливти до цілі в США кілька тижнів. І його «помста» в такому разі буде не дуже й ефективною.

Більш дивує те, що у Москві також намагаються виставити ядерну торпеду як засіб для знищення американських авіаносців. Мовляв, дуже швидка ракета-безпілотник не дозволить торпедам перехопити його. Володимир Путін також вихвалявся тим, що «ядерний двигун «Посейдона» унікальний через свій невеликий розмір, при цьому дозволяючи досягти неймовірного співвідношення між вагою і тягою».

«Він у сотні разів менший, ніж ті двигуни, які встановлені на сучасних підводних човнах. Але він досить потужний і може переходити в бойовий режим, в якому його максимальні можливості будуть у 200 разів швидшими», - сказав Путін.

Читайте такожBusiness Insider: Російський Міг-31 засікли з небаченою раніше зброєю

National Interest дивується: якщо Росія дійсно так далеко пішла вперед у розробці ядерних двигунів, чому це її субмарини не удостоїлися таких дивовижних двигунів. Але навіть якщо відкинути цей момент в бік, лишається все одно незрозумілим, навіщо «Посейдону» ядерні боєголовки, якщо його мета – потопити американський авіаносець. З цією місією не гірше впоралися б і цілком неядерні надзвукові ракети, такі як «Кинджал». І навіть якщо Кремлю дуже хочеться застосувати щось ядерне, у нього вистачає ракет, бомб і літаків, щоб вдарити по американським кораблям. Навіщо потрібне щось таке, як «Посейдон»?

Видання резюмує, що стратегічна вигода від такої зброї для Росії лишається під сумнівом, так само як і успіхи у ролі «вбивці авіаносців».