Ілюстрація \ REUTERS

За відомостями видання South China Morning Post, китайська влада має намір побудувати чотири атомні авіаносці, щоб до 2035 року наблизитися до досягнення паритету з США, довівши загальне число своїх авіаносців до шести.

Читайте такожКитай показав запуск "вбивці авіаносців" (відео)

В даний час Китай володіє двома авіаносцями - в строю знаходиться авіаносний крейсер «Ляонін» (колишній «Варяг»); ходові випробування проходить перший і поки єдиний побудований у Китаї авіаносець «Шаньдун» (тип 001), в 2020 році він повинен бути введений в експлуатацію, передає kommersant.

Відео дня

«Очікується, що китайські атомні авіаносці з новими електромагнітними стартовими катапультами для запуску літаків (EMALS) повинні увійти в дію до 2035 року, - зазначив в інтерв'ю виданню військовий експерт, офіцер запасу ВМФ КНР Ван Юнфей. - Загальна кількість авіаносців має досягти шести. Країні необхідно розвивати авіаносний флот, наближаючись до паритету з США». В даний час в строю знаходиться 11 американських авіаносців.

Незалежний військовий експерт Сон Чжонпін вважає, що саме атомні авіаносці стануть головною ударною силою китайського ВМФ. При цьому авіаносці типу 001 і 002 без атомних силових установок будуть використовуватися в якості допоміжних. «Авіаносець типу 002 з традиційною силовою установкою і електромагнітною стартовою катапультою може стати лише одним з таких кораблів, тому що Китай буде будувати вже атомні морські авіаносні комплекси», - вважає експерт.