Західні спецслужби знають про нові російські ракети / Фото defence.ru

У розпорядженні ЗС Росії може перебувати не менше 64 крилатих ракет 9М729 (за позначенням НАТО - SSC-8), здатних нести ядерну бойову частину і пролетіти понад 500 кілометрів.

Читайте такожReuters: У Путіна «кишка тонка» для участі у гонці ядерних озброєнь зі США

Про це повідомляє DW, посилаючись на газету Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

Відео дня

За інформацією видання, ракети є не лише в навчальному батальйоні на полігоні Капустін Яр в Астраханській області РФ і в Камишлові Свердловської області, а також в Моздоку (Північна Осетія-Аланія) і Шуї. США вперше повідомили союзникам по НАТО про вірогідну наявність ракет у Шуї у другій половині 2018 року.

Стверджується, що в кожному з батальйонів є не менше чотирьох пускових установок. На кожній з них можна розмістити чотири ракети, які можуть нести різні типи боєголовок, включно з ядерними.

У НАТО вважають, що РФ порушила Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД) створенням ракети 9М729. Ця ракета має дальність польоту понад 500 км. У свою чергу, російська сторона стверджує, що 9М729 заправляють такою кількістю пального, яке не дозволить подолати 500-кілометровий рубіж.

Як повідомляв УНІАН, 4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала впродовж багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на надмірні відстані, заборонені договором.

У Сполучених Штатах дійшли до висновку, що Росія істотно порушує цей договір, і вирішили припинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Після того, як закінчився термін ультиматуму, президент США Дональд Трамп заявив, що не допустить, аби ядерний потенціал Росії перевершував потенціал цивілізованого світу, і оголосив, що 2 лютого США починають шестимісячний період виходу з ДРСМД.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що відповідь Росії на вихід США з ДРСМД буде дзеркальною, і Москва також припиняє свою участь у договорі.

Довідка УНІАН. Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США був підписаний 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США і їх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США і Росії зберігати, виробляти та використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.