Крейсер підключений до електроенергії, потрібно тримати заживленими всі системи / wikipedia.org

Утримання недобудованого ракетного крейсера "Україна", який перебуває в акваторії миколаївського заводу імені 61 комунара, становить близько 15 млн гривень на рік.

Про це заявив в інтерв'ю "Цензор.НЕТ" генеральний директор ДК "Укроборонпром" Павло Букін.

Читайте такожЕксперти порівняли флоти Росії та Європи (інфографіка)

Відео дня

"У 2012-13 рр. за договором з Міноборони за місяць оплачувалося 600 тисяч гривень. За сьогоднішніми цінами – близько 15 млн гривень на рік. Він же підключений до електроенергії, потрібно тримати заживленими всі системи. Однак у 2014-му Міноборони припинило його оплату. Найгірше, що гроші не йдуть, і корабель гниє. Але завод змушений все одно виділяти певні ресурси, підтримуючи не введений в експлуатацію, недобудований, небоєготовий корабель", - повідомив гендиректор.

"Що стосується крейсера – держава має прийняти рішення щодо його долі. Коли це майно стане операбельним, ми зможемо знайти розв'язання цієї проблеми", - пояснив Букін.

Говорячи про можливості виставити крейсер на продаж, керівник "Укроборонпром" зазначив, що "без рішення уряду я можу тільки, як Дон Кіхот, застрибнути на млин".

"Майно – державне. Тому має бути рішення уряду, яке базується на запит Міноборони, наприклад, що пропонує "Укроборонпрому" реалізувати його на зовнішньому ринку", - пояснив Букін.

Раніше експерт, директор інформаційно-консалтингової компанії " Defense Express Сергій Згурець розкрив деякі подробиці про новий ракетний комплекс "Нептун", чергові заводські випробування якого пройшли 5 квітня 2019 року.