У Румунії є чотири батареї Patriot і жменька ЗРК 1960-х років / фото Getty Images

Румунія готова обговорювати передачу Україні своїх систем Patriot, якщо отримає компенсацію. Однак запаси ППО у цієї країни насправді не надто великі, пише військово-аналітичний портал Defense Express.

Експерти зазначають, що у доступних джерелах дані про наявні запаси ППО у Румунії відрізняються. Так, за одними даними країна має в своєму розпорядженні до 4 батарей Patriot, із яких лише одна поставлена на бойове чергування, а решта використовується для навчання персоналу. Однак за даними авторитетного збірника The Military Balance 2023, Румунія на початок минулого року мала вісім пускових установок M903 Patriot PAC-3 MSE – без уточнення, у скільки батарей вони сформовані.

"Із наведених вище даних все рівно випливає, що певний "резерв" по Patriot для України в Румунії є", – пише Defense Express, але зауважує, що окрім самих Patriot протиповітряного захисту у румунів не так вже й багато.

Відео дня

За даними того ж таки збірника The Military Balance 2023, румунська ППО має вісім зенітно-ракетних комплексів MIM-23 HAWK (створений у США аж у 1950-х роках) та п’ять радянських С-75М3 "Волхов" (створені на рубежі 1950-60 рр).

"Цікаво, що ці MIM-23 HAWK та С-75М3 в Румунії використовувались для забезпечення протиповітряної оборони Бухаресту. По тим же радянським ЗРК "Волхов" у відкритому доступі є дані, що востаннє їх Румунія залучала до навчальних стрільб аж в 2018 році, самі румунські військові окреслюють, що їм Patriot потрібен саме для заміни С-75М3", – пояснюють аналітики стан речей у румунській ППО.

З відкритих джерел відомо, що за контрактом 2017 року Румунія замовляла поставку аж семи батарей "Петріотів", тож ще три батареї досі не були поставлені. Аналітики припускають, що Бухарест справді може погодить віддати Україні одну батарею, якщо США прискорять поставку трьох батарей, які були давно обіцяні.

"Або ж ще ймовірний варіант – зміцнення протиповітряної оборони Румунії за рахунок сил "повітряної поліції" НАТО", – пише Defense Express.

Україні потрібні Patriot: останні новини

Як писав УНІАН, після посилення російських ракетних ударів по Україні Німеччина зголосилася терміново передати ще один комплекс Patriot. За словами канцлера Олафа Шольца, країни НАТО цілком здатні дати Україні ще шість таких систем. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наприкінці квітня сказав, що Україна веде переговори про отримання ще чотирьох конкретних комплексів Patriot, і ще два є на прикметі. 

Вас також можуть зацікавити новини: