У чому загроза збідненого урану в снарядах до танків? Читайте на УНІАН / фото wikimedia.org

Збіднений уран (ЗУ) - це матеріал, що залишається після видалення більшої частини високорадіоактивної форми урану, відомої як U-235, з природної уранової руди. Такі боєприпаси використовують багато країн світу, в тому числі Росія.

Відомо, що подаровані Україні танки Challenger 2 теж стрілятимуть снарядами, начиненими збідненим ураном.

Росія, у свою чергу, невиправдано звинуватила Захід у нібито "ядерній ескалації", а пригожинські боти почали поширювати фейки про їхню шкоду довкіллю. Але такі снаряди не мають ніякого відношення до ядерної зброї, зауважували в Лондоні.

Відео дня

То що це за збіднений уран, яким лякає Росія?

Що таке збіднений уран - ризики його використання

Снаряди ЗУ складаються з уранової серцевини, схожої на стрілу з оперенням і легкої оболонки. ЗУ менш радіоактивний, в основному випромінює альфа-частинки, у яких недостатньо енергії, щоб пройти через шкіру, тому вплив на тіло зовні не вважається серйозною небезпекою.

Основний ризик (для противника) полягає у вдиханні випарів, що виділяються під час удару об броньовану ціль.

Російський танк "відпочиває" / скріншот

При ковтанні або вдиханні ЗУ може становити серйозну небезпеку для здоров'я. Снаряди з ЗУ можуть викликати у ворожого танкіста хімічну токсикацію аж до ниркової недостатності (про радіоактивне зараження мова не йде).

При поводженні з боєприсами випадки опіків шкіри або будь-яких інших гострих радіаційний впливів малоймовірні. Проте військовим варто носити рукавички.

Також існують довгострокові ризики, наприклад, через залишений на полі бою снаряд з ЗУ. Є побоювання, що такий боєприпас може забруднити воду або продукти харчування, якщо він просочується в грунт протягом багатьох років. Однак з часом ризик зменшується.

Навіщо збіднений уран у танкових снарядах

Снаряди з збідненим ураном легше пробивають броню танків завдяки своїй щільності та іншим фізичним властивостям. Так, під час залпу снаряд розганяється в каналі ствола зброї як звичайний боєприпас, під час польоту він позбавляється оболонки і перетворюється в тонку "стрілу".

Плюс таких боєприпасів - вони можуть летіти на величезній швидкості і, стикаючись з бронею, виділяти великий кінетичний заряд. Внаслідок чого техніка ворога блискавично займається, а сам противник задихатиметься випарами від отриманого удару.

Для гармати L30 танка Challenger 2 розроблено два типи таких боєприпасів- l26a1 і l27a1. Для гармати Rheinmetall Rh-120, озброєної німецьким Leopard-2 і американським Abrams M1, також розроблені підкаліберні снаряди з урановою серцевиною.

Які країни використовують снаряди зі збідненим ураном

Багато сучасних підкаліберних снарядів містять збіднений уран. В СРСР і Росії такі снаряди розроблялися з 80-х років.

На війні Росії проти України вже було помічено російські снаряди 3бм59 "свинець-1" з урановим сердечником. ЗСУ вдалося їх "затрофеїти".

Вас також можуть зацікавити новини: