Пол Манафорт / REUTERS

Суд над Полом Манафортом в США виявив підозри проти його політичних союзників в Україні, де він отримав мільйони за роботу політтехнолога.

Але в Києві вважають, що українська влада відмовиться переслідувати будь-кого з українських чиновників через страх розлютити президента США Дональда Трампа. Адже його допомога необхідна для того, щоб стримувати Росію, пише Politico.

Читайте такожWashington Post: Манафорт допоміг зруйнувати Україну

Відео дня

«Український уряд спробує все проігнорувати. Манафорт – це особа, яка була близькою до президента Трампа і кому він досі може симпатизувати. Урядовці бояться втратити підтримку Трампа чи спровокувати небажаний конфлікт з адміністрацією в США», - сказала виданню директор Центру «Нова Європа» Олена Гетьманчук.

Втім, деякі політичні і антикорупційні активісти переконані, що нова інформація, викрита справою проти Манафорта щодо його податкового і банківського шахрайства, повинна дати поштовх новим кримінальним провадженням в Україні. Зокрема проти чиновників і олігархів, які щедро засипали Манафорта готівкою.

Видання пише, що українці були вражені судом над американцем, дізнавшись, що колишній проросійських президент країни Віктор Янукович і його партія заплатили йому понад 60 мільйонів доларів у вигляді незадекларованих доходів, які пройшли через складну схему офшорів і фальшивих компаній. Також виявилося, що одна з компаній Манафорта недовго працювала на кампанію Петра Порошенка, що потенційно може пов’язати нинішнього президента країни з темними справами американського політтехнолога. І все це якраз напередодні виборів, на яких Порошенко прагне вибороти другий термін.

Читайте такожМанафорт після втечі Януковича пропонував Порошенку засновану на розколі країни стратегію – політтехнолог (відео)

Однак, активісти все ж не чекають, що викриття перетворяться в якісь реальні провадження, зважаючи на силу олігархів в Україні. Крім того, нікому з багатів і чиновників не оголосили жодні підозри через простий факт, що копання під Манафорта може вилитися в політичний удар у відповідь з боку Трампа, якому не сподобаються нові заголовки про екс-голову його виборчого штабу. Politico також помітило непевність серед українських відомств щодо питання, хто повинен був би почати таке розслідування.

Україна не може дозволити собі розрив у відносинах зі США. Проамериканський уряд країни залежить від Вашингтону як джерела дипломатичної, фінансової і військової підтримки проти агресії Росії на Донбасі, де війна триває вже чотири роки. Крім того, Кремль анексував Крим, викликавши протест з боку міжнародної спільноти.

Читайте також"Опоблок" не доплатив Манафорту $2,4 мільйона за послуги у 2014 році – свідок

Порошенко, схоже, зміг добитися хороших відносин. Вашингтон передав Києву протитанкові ракетні комплекси Javelin, про що українці просили досить довго для стримування російських сил на Сході України. Щоб продемонструвати підтримку, радник президента США з національної безпеки Джон Болтон наступного тижня приїде на святкування Дня незалежності України. А Держсекретар Майк Помпео нещодавно виступив з жорстким закликом до Росії припинити окупацію Криму.

Втім, існують страхи, що україно-американські відносини можуть знову зіпсуватися, зважаючи на взаємини Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним. Воюючи проти Кремля за свою територіальну цілісність, Київ відчуває, що у нього не багато простору для маневрів.