Россия / НАТО / Newsader

Якби Холодна війна перейшла в гарячу стадію, НАТО довелося б мати справу із загрозами в кількох уразливих місцях. Але три країни-учасниці особливо налякані можливою атакою поблизу Сувальського коридору.

В цій точці територія альянсу має близько 100 кілометрів спільного кордону з Білоруссю з одного боку і межує з Калінінградською областю Росії з іншого. А ландшафт території здебільшого рівнинний, тож розраховувати на природу в плануванні оборони не доводиться, пише Business Insider.

Читайте такожПредставник НАТО: Росія буде створювати проблеми там, де це можливо

Відео дня

Якщо танки Росії швидко захоплять Сувальський коридор і закріплять свої позиції, вони зможуть відрізати Литву, Латвію і Естонію від решти Європи і союзників по НАТО. Альянсу доведеться прийняти складне рішення, чи дійсно варто ризикувати своїми військами для порятунку балтійських країн.

Видання зауважує, що така географічна і політична пастка – не щось нове. На процес розробки озброєнь в часи Холодної війни сильно впливала ситуація в Фульдському проході, який розташований у німецькій землі Гессен. Вважалося, що це найбільш вірогідний маршрут наступу СРСР проти Західної Європи. А в часи Другої світової війни Франція швидко зазнала поразки не останню чергу через те, що вона розраховувала стримувати Німеччину в районі каналу Альберт і річки Маас. Але нацистські війська швидко захопити Бельгію, підірвавши тим самим військовий бельгійсько-французький альянс, який діяв до вторгнення.

Однак, Сувальський коридор особливо уразлива і важлива точка. Калінінградський анклав під контролем Росії і межує з Балтійським морем. А Білорусь – російський «історичний» союзник. Росія може легко накопичити війська з обох боків коридору для раптового удару в по стратегічно важливій території. Вона може зробити це дуже швидко, лишивши мало часу на застереження.

Читайте такожAmerican Interest: Росію потрібно силою змусити відчепитися від України

На папері НАТО зобов’язаний відповісти на агресію. Але пункт про спільну оборону був застосований лише один раз. І це сталося після терактів у США 11 вересня 2001 року. Саме тому американські військові, які брали участь в операціях у Афганістані, часто були нагороджені медалями НАТО. Всі країни блоку повинні були негайно йти на війну, тому що одна з країн-учасниць зазнала ворожого удару. Але це був випадок, коли жертвою агресії став один з найсильніших союзників. А ворог був відносно слабким. У «Талібана» майже не було військово-повітряних сил і потрібних військових ресурсів. Він дуже швидко був розбитий.

Накопичити війська в Польщі для контратаки проти агресора в Литві, Латвії і Естонії буде складно, зважаючи на те, що багато країн-союзників захочуть лишити війська на своїй території, щоб мати можливість захистити власні кордони від Росії. Сама Польща може виявитися особливо неохочою відправляти свою армію на порятунок Балтії. Власне, Варшава може вказати на те, що у неї самої значно довші спільні кордони з Калінінградською областю і Білоруссю. І їй будуть потрібні всі можливості армії, щоб стримати Росію від подальших атак.

Business Insider також нагадує про те, що Росія опинилася під міжнародним тиском через невиконання Договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності від 1987 року. Ракети «Іскандер» й «Іскандер-М», які суперечать цьому документу, розгорнуті в Калінінградській області. Звідси вони загрожують кораблям США і НАТО в Балтійському морі, а також союзним силам, які спробують відбити російську атаку в Сувальському коридорі з півдня.

Власне, ракети «Іскандер» в Калінінграді можуть завдати удар по будь-якій точці коридору. Численні російські системи в області можуть здійснити багато пострілів, перш ніж союзники виявлять їх координати і завдадуть удар у відповідь. В цей час російські окупаційні війська вже будуть на півночі коридору, захоплюючи країни НАТО і розгортаючи оборонні позиції проти контратаки НАТО.

Читайте такожPolitico: Росія відриває новий шматок від України, а Європа мовчки дивиться

Генерал Бен Ходжес, будучи командиром військ НАТО, говорив про загрозу ворожої атаки в Сувальському коридорі. Він визнавав, що атака проти будь-якої з країн альянсу не має жодного сенсу. Але і російська окупація Криму була безглуздою. Звісно, всі ці розрахунки мають значення лише в тому випадку, якщо автократ Росії Володимир Путін готовий утнути щось більш божевільне, ніж викрадення офіцера розвідки Естонії, анексія Криму чи вторгнення в Грузію і Україну.