Франція шукає російський слід у протестах, а Україну страшать російські вигадки про українську "хімічну зброю" / фото facebook/SecurSerUkraine

Пропагандистська активність Росії посилює занепокоєння через можливу ескалацію війни в Україні. А в цей же час у Парижі підозрюють роль Москви у організації протестів, які прокотилися Францією впродовж останнього тижня.

Про це пише EUObserver, нагадуючи, що Міністерство закордонних справ РФ майже місяць говорить про те, що нібито Україна планує «застосувати хімічну зброю» проти російських сил на окупованій частині Донбасу. Російський посол в ОБСЄ Олександр Лукашевич заявив, що його країна має «інформацію про підготовку української провокації із застосуванням хімічної зброї і залучення іноземних спецслужб». Це ж твердження нещодавно ще раз повторила прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова. Українські розвідники сказали виданню, що «офіційна риторика» Москви впродовж цього місяця «нагнітається».

Читайте такожВеликобританія хоче внести "Новачок" до Конвенції про заборону хімічної зброї

Відео дня

Тож в Києві з’явилося занепокоєння тим, що російська сторона може влаштувати на Сході України операцію «під фальшивим прапором» із застосуванням хімічної зброї. Так, вірогідно, Кремль хоче знайти собі виправдання для відкритого масштабного вторгнення з метою «захистити російськомовних людей» в сусідній країні.

«Кремль використав цей же шаблон у Сирії. Перш ніж була влаштована сама атака, звучали звинувачення і «попередження» Кремля і прокремлівських ЗМІ», - сказало виданню джерело в Україні, нагадуючи про хімічну атаку, яку влаштував режим Башара Асада в Сирії і в якій Москва звинуватила Захід.

Українські занепокоєння загострилися після того, як Росія захопила три корабля ВМС України з 23 моряками в Керченській протоці. Цей епізод став першим відкритим протистоянням між офіційними збройними силами РФ і України з 2014 року.

У свою чергу, Євросоюз в понеділок поповнив свій «чорний» санкційний список дев’ятьма новими російськими іменами, причетними до проведення так званих «виборів» на окупованих територіях України. У Брюсселі також закликали відпустити українських моряків і припинити економічну блокаду українських портів в Азовському морі. Але міністри закордонних справ країн ЄС не запровадили нових санкцій проти Росії за саму атаку проти українських кораблів у Керченській протоці, попри заклики деяких сторін.

Читайте такожAmerican Interest: Російська війна проти України стосується не лише українців

У свою чергу, комісар ЄС з питань безпеки Джуліан Кінг у окремій заяві в день зустрічі міністрів закордонних справ країн-учасниць зауважив, що російська пропаганда була головним фактором, який призвів до інциденту в Азовському морі. Таким чином, він став на бік України, яка боїться, що Москва влаштує провокацію за допомогою хімічної зброї.

«Якщо ви думаєте, що цей інцидент виник нізвідки, тоді ви помиляєтеся», - сказав Кінг.

Російська пропаганда тим часом поширює вигадки про те, що нібито Захід і Україна разом готують провокації, Київ збирається «зробити море глибшим», щоб кораблі НАТО могли зайти в акваторію, а ще він нібито планує «заразити море холерою». Кінг зауважує, що різні теорії змови поширювалися і перед атакою російських кораблів на українські.

«Російські ЗМІ говорили, що британські і українські спецслужби нібито намагалися довезти ядерну бомбу до нового мосту між Росією і окупованим Кримом, щоб підірвати його. Але от російські спецслужби, відіслані Москвою, нібито завадили цьому», - сказав Кінг.

В цей же час Франція оголосила, що збирається дослідити причетність Росії до підбурення заворушень так званих «жовтих жилетів» у Парижі й інших французьких містах. У Москві вже заявили, що, мовляв, «не втручаються у внутрішні справи інших країн». Але всі докази, які доводять, що Росія впродовж останніх років намагалася вплинути на вибори в США і Європі, говорять про протилежне. У свою чергу уряд Чорногорії теж скаржиться на російську пропаганду, націлену проти членства країни в НАТО і її планів приєднатися до ЄС.

Читайте такожУ Путіна прокоментували причетність Росії до організації протестів у Франції

«Вона просто не вщухає», – сказав посол балканської країни в ЄС Божан Саркич після кібератаки, яка вивела з ладу урядові сервери електронної пошти.

Його слова також прозвучали на тлі того, як сотні демонстрантів влаштували у Подгориці свій протест «жовтих жилетів». Вони вимагали звільнити з в’язниці двох проросійських чорногорських політиків. Один з них – Небайша Медоєвич, був засуджений за корупцію. А другий – Андрія Мандич, якого засудили за змову з Росією у 2016 році з метою організації перевороту в Чорногорії.