Американський ОС-135 навіть не наближався до позицій Росії на окупованих територіях / function.mil.ru

Військово-повітряні сили США провели «надзвичайний» спостережний політ над Україною на початку грудня 2018 року.

На прохання Києва літак OC-135 з американськими, канадськими, німецькими, французькими, румунськими і британськими спостерігачами зробив коло над українською територією. Але, за словами американського експерта, він навіть не наблизився до місць, над якими дійсно варто було б літати: до тих регіонів, де Росія розгорнула свої військові сили.

Про це пише National Interest, нагадуючи, що спостережний політ був проведений через два тижні після того, як Росія захопила три українські кораблі з екіпажами в Азовському морі.

Відео дня

«Момент для польоту був обраний для підтвердження прихильності США до України і наших інших партнерів», - заявили у Пентагоні.

Однак, незалежний експерт з питань безпеки Стівен Воткінс звернув увагу на те, що американський OC-135 насправді лише зробив коло над цілком безпечними українськими регіонами.

Читайте такожNational Interest: ВПС США провели спостережний політ над Україною, і це важливо

«Вони не пролетіли над жодною конфліктною територією», - сказав Воткінс виданню.

Експерт пояснив, що простежив на пересуванням OC-135 за допомогою програмного забезпечення, яке фіксує пересування комерційних літаків на основі радіосигналів з їхніх транспондерів. Сили Росії окупували частину українського Донбасу. Але ОС-135 навіть не наблизився до того регіону.

«Натомість вони зробили каплеподібне коло від Києва на південь, лишаючись за 20 кілометрів від адміністративного кордону з Кримом», - сказав Воткінс.

Видання пояснює, що «надзвичайний» спостережний політ був здійснений на основі угоди про відкрите небо від 1992 року, яка дозволяє 34 країнам-підписантам, серед яких є США, Росія й більшість країн Європи, відправляти літаки з камерами і радарами для польотів над територіями один одного. При цьому, траєкторія затверджується сторонами, а умови спостереження чітко визначені угодою. Документ також обмежує можливості країн у використанні комерційно доступних сенсорів. Таким чином, камери на борту старого ОС-135 навряд чи змогли зафіксувати війська Росії на окупованому Криму з відстані 20 кілометрів.

Ця поведінка дуже контрастує зі спостережним польотом ВПС США, який був проведений за допомогою такого ж літака над українсько-російськими кордонами. Тоді ОС-135 дійсно зафіксував розташування російських військ.

Читайте такожThe Guardian: У ЄС запідозрили, що Росія вже перекинула ядерну зброю в окупований Крим

«В 2014 році вони літали над реальними позиціями на місцях. А це вже щось. Цього ж року вони просто зробили невеличке коло на літаку», - сказав Воткінс.

Видання зауважує, що два літаки ОС-135, за допомогою яких США здійснюють спостережні польоти, дуже застарілі і часто ламаються. Республіканці у Палаті представників Конгресу заблокували зміни в бюджет, які пропонували виділити 400 мільйонів доларів на оновлення чи заміну цих літаків. Американські експерти кажуть, що навіть підніматися в небо на ОС-135 зараз небезпечно.

Після польоту над Україною в грудні в Держдепартаменті оголосили, що це було зроблено для висловлення американської підтримки українським партнерам.

«Ми стоїмо на боці України проти російської провокативної і загрозливої активності в Азовському морі», - йшлося в заяві відомства.

Однак, на думку Воткінса, адміністрація Дональда Трампа, здається, хоче виступити проти Росії так, щоб насправді цього не робити.

«Я вважаю, що це був тренувальний політ, який був потрібен для замилювання очей, щоб можна було публічно заявити про нібито відісланий сигнал», - переконаний Воткінс, додавши, що така демонстрація підтримки України була насправді «слабенькою».