Пол Манафорт / REUTERS

У США прокурори виявили, що колишній політтехнолог Віктора Януковича Пол Манафорт продовжував вести політичну роботу в Україні впродовж 2018 року.

І це після того, як проти нього висунули обвинувачення і визнали його вину в деяких з них. Крім того, ФБР виявив, що його колишній діловий партнер, який має зв’язки з розвідкою Росії, відвідував церемонію інавгурації Дональда Трампа.

Про це пише Washington Post з посиланням на деталі частково засекреченої стенограми закритого слухання прокурорів і адвокатів Манафорта у справі проти нього за брехливі свідчення. Це порушує домовленості зі слідчими спеціального представника Департаменту юстиції США Роберта Мюллера, згідно з якими Манафорт погодився на співпрацю в обмін на скасування деяких обвинувачень проти нього.

Відео дня

Читайте такожWall Street Journal: Манафорт розповів деталі своєї брудної роботи на Януковича

На слуханні прокурори обговорювали мотиви, через які підсудний політтехнолог міг збрехати в певних епізодах. Зокрема, вони допустили, що він таким чином хотів «збільшити свої шанси на помилування». На думку сторони обвинувачення, Манафорт може дурити слідство навіть зараз, після того, як суд у вересні визнав його винним. У інший момент слухання прокурор Ендрю Вайсманн звинуватив Манафорта в тому, що він збрехав слідству для того, щоб приховати схеми, через які він відмивав гроші, поки працював на виборчий штаб Трампа.

Якщо судді визнають брехню Манафорта, це може вплинути на вирок проти нього за обвинуваченнями в обмані уряду США, порушенні законів про лобізм під час роботи в Україні й спробах завадити правосуддю. У всьому цьому сам політтехнолог визнав свою вину. В серпні суд у Вірджинії також виніс вирок проти нього за банківські й податкові махінації.

Манафорт і його колишній партнер Костянтин Кілімнік, який теж був обвинувачений в ході розслідування Мюллера про російське втручання у вибори в США, більш ніж раз обговорювали «мирний план» для України. Зокрема, це сталося в серпні 2016 року під час їхньої зустрічі у США. Тоді Манафорт ще працював на виборчу кампанію Трампа.

Читайте такожThe Guardian: В США взялися за екс-партнера Манафорта в Україні

Вони також зустрічалися в грудні 2016 і в січні 2017 року, коли Кілімнік був у Вашингтоні. Потім, колишні партнери розмовляли у лютому 2017-го, а також взимку 2018 року. Окружний суддя Емі Берман Джексон не винесла рішення щодо того, чи Манафорт збрехав слідству. Вона призначила додаткове закрите слухання, щоб зважити всі аргументи сторін.

Слідчі Мюллера стверджують, що Манафорт «надав неправдиву інформацію» під час допитів щодо низки епізодів, зокрема тих, які стосувалися його співпраці з Кілімніком. Судові документи свідчать, що прокурори дізналися про те, як Манафорт передав своєму російському бізнес-партнеру дані опитувань під час виборів президента США. Крім того, Манафорт і Кілімнік працювали над опитуваннями в Україні у 2018 році.