Основна боротьба в найближчі роки розгорнеться між США (і їх союзниками), Росією і Китаєм / фото flickr.com/photos/shaireproductions

Поточний стан міжнародних відносин змушує замислитися над тим, що світ переживає не просто серію малих і великих криз, а розвал усього ліберального міжнародного порядку.

Це максимальна загроза міжнародній безпеці з часів розпаду Радянського союзу, стверджують експерти Мюнхенській конференції з безпеки у своїй доповіді, яка була опублікована в понеділок, 11 лютого, передає РБК.

На думку її авторів, настає нова ера конкуренції наддержав - США, Китаю і Росії. "Схоже, ми переживаємо зміщення основ міжнародного порядку", - говорить голова конференції Вольфганг Ішингер.

Відео дня

"Враховуючи домінуюче стратегічне бачення світу у Вашингтоні, Пекіні та Москві, очікування нової ери конкуренції великих держав, схоже, перетворюється в самовиконуване пророцтво. Якщо всі готуються до ворожого світу, його становлення практично визначено", - наголошується в доповіді.

Основна боротьба в найближчі роки розгорнеться між США (і їх союзниками), Росією і Китаєм, йдеться в доповіді. У довгостроковій перспективі Китай для США є більш серйозною проблемою, а Росія - більш нагальною. "На відміну від Китаю довгострокові перспективи Москви як геополітичного супротивника США виглядають не дуже багатообіцяючими", - йдеться в доповіді.

Агресія в Україні і в Сирії, замах на колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля, ворожа кіберактивність, спроби втрутитися в демократичні вибори в різних країнах, а також інцидент в Керченській протоці - можна інтерпретувати як спробу Москви показати, що вона все ще більш могутня, ніж вважає Захід, і не можна нехтувати її інтересами, вважають експерти.

Читайте такожТрамп попередив Китай і Росію, що США перевершать їх у гонці озброєнь

Результатом протистояння Росії та США вже стало припинення дії Договору про ракети середньої і меншої дальності (ДРСМД). Через його розірвання під загрозою опиняються й інші взаємні зобов'язання. Малоймовірно, що країнам вдасться зберегти договір про скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО) після його закінчення в 2021 році, відзначається в доповіді. Країни стоять на порозі нової гонки озброєнь, оскільки опубліковані в січні цього року Пентагоном плани розвитку системи протиракетної оборони можуть змусити Москву прийти до висновку, що вона не зможе подолати американську систему і стане вразливою для американської атаки, зазначено в доповіді.

Також у доповіді говориться про те, що адміністрація Дональда Трампа демонструє не значний інтерес до дотримання міжнародних угод. Твіти президента США з критикою НАТО та ООН, а також підтримка неліберальних режимів від Саудівської Аравії до Бразилії підривають порядок, що склався в останні десятиліття.

"Схоже, що США готові відмовитися від ролі лідера вільного світу", - йдеться в доповіді.

Однак США зможуть зберегти лідерство на міжнародній арені, оскільки за економічними показниками й розміром військового бюджету їм немає рівних, до того ж їх, як і раніше, підтримує широка мережа союзників. У цих умовах положенню країни на міжнародній арені більшою мірою загрожують не зовнішні сили, а внутрішні процеси, зокрема зростання популістських настроїв, зазначено в доповіді.

Читайте такожThe Times: Ядерні кошмари 80-х років повернулися

Європейський союз практично не готовий до нової ери конкуренції наддержав, говориться в доповіді.

В основному через те, що рівень амбіцій ЄС не відповідає реальним можливостям. Стратегічна автономія Європи та створення європейської армії зараз практично не реалізовуються, тому що ЄС як і раніше знаходиться у військовій сфері в залежності від США.

Однак, Росія і Китай не зможуть створити рівноцінну Заходу коаліцію і навряд чи зроблять це в майбутньому, тому що очолюваний США західний альянс ідейно більш привабливий для більшості країн і може виявитися стабільнішим, ніж здається, говориться в доповіді.