Сюжет дня : Розрив ядерного договору між США та РФ

Розрив ядерного договору між США та РФ

2 серпня 2019 року офіційно припинив дію так званий ядерний договір між Росією та США.

В жовтні 2018 року президент США Дональд Трамп заявив про намір США вийти з договору з Росією про ракети середньої і меншої дальності (РСМД), оскільки РФ порушила умови цього договору. 

Разом із тим Європейська комісія закликала США та Росію продовжувати переговори про "збереження" дії договору РСМД.

Тим не менш, Сполучені Штати, як і попереджали, 1 лютого остаточно оголосили про свій вихід з важливого договору про обмеження на ракети з Росією через його порушення з боку Москви. 

2 лютого російський президент Володимир Путін заявив, що Москва також залишає договір і починає роботу над новими видами зброї, які порушують ключову ядерну угоду.

Договір між СРСР та США про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (англ. Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) був підписаний генсеком СРСР Михайлом Горбачовим та президентом США Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року та набув чинності 1 червня 1988 року. Таким чином сторони прагнули недопустити ядерну війну.

Учасники договору взяли зобов'язання не виробляти, не випробовувати та не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (1000-5500 км) і малої (500-1000 км) дальності. Сторони повинні були протягом 3 років знищити всі пускові установки та ракети наземного базування з радіусом дії 500-5500 км, включно з ракетами як у європейській, так і в азійській частині СРСР. Це була перша в історії домовленість про реальне скорочення наявних озброєнь.

Новини про заяву Дональда Трампа про вихід США з ракетного договору з Росією

Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся