Олександр Лукашенко і Володимир Путін / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко висловлює побоювання щодо можливого розміщення в Європі американських ракет у зв'язку з ситуацією навколо виходу США з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

Про це повідомляє білоруське агентство "БЕЛТА".

Лукашенко заявив, що вірить в те, що Росія не порушувала ДРСМД і підкреслив що розірвання договору - "це катастрофа, особливо для нас".

Відео дня

Читайте такожВихід США з ДРСМД відкриє «скриньку Пандори» - NYT

"Але я боюся того, що американці скористаються моментом - зірвали цей договір, і розмістять ракети в Європі. Ось тут вже мало не здасться і нам. Тому нам треба буде разом з Росією подумати про заходи у відповідь", - заявив Лукашенко.

Як повідомляв УНІАН, 4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала впродовж багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на надмірні відстані, заборонені договором. У Сполучених Штатах прийшли до висновку, що Росія істотно порушує цей договір, і вирішили припинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Читайте такожСтолтенберг: НАТО готується до збільшення кількості ядерних ракет РФ у Європі

Після того, як закінчився термін ультиматуму, президент США Дональд Трамп заявив, що не допустить, щоб ядерний потенціал Росії переважав над потенціалом цивілізованого світу, і оголосив, що 2 лютого США починають шестимісячний період виходу з ДРСМД.

20 лютого, Путін заявив, що Росія буде готова знищити американські ракети середньої дальності, якщо їх будуть розгортати в Європі. Крім того, за його словами, в цьому випадку РФ буде змушена передбачити "дзеркальні і асиметричні дії".

"Росія буде змушена створювати й розгортати види озброєнь, які можуть бути використані не тільки щодо тих територій, з яких для нас буде виходити відповідна пряма загроза, але і щодо тих територій, де розміщені центри прийняття рішень щодо застосування ракетних комплексів, які нам загрожують", - заявив він.