Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі заявили, що виступають за свободу Інтернету, але готуються до того, що Росію «з-за» океану відключать від світової мережі.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це заявив журналістам прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи вчорашній мітинг проти обмежень у Рунеті.

Читайте такожДерждума заборонила військовим РФ використовувати смартфони на службі і робити публікації в соцмережах

Відео дня

«Річ у тім, що всі виступають за свободу Інтернету: автори цього законопроекту, і в Адміністрації президента, і уряд. Ніхто не є прихильником ідеї урізання Інтернету або обмеження можливості роботи Всесвітньої мережі. Тому в плані свободи інтернету позицію учасників цієї акції можна підтримати. Але не можна підтримати їх нерозуміння, оману, що прийняті законопроекти якимось чином спрямовані на обмеження свободи Інтернету. Вони якраз спрямовані на життєздатність Інтернету в умовах потенційних агресивних дій в кіберпросторі щодо нашої країни», - сказав Пєсков.

За його словами, закон про захист Рунету не урізає і не обмежує свободу Інтернету, він спрямований на життєздатність мережі у разі відключення ззовні.

«Я хочу ще звернути вашу увагу. Я сьогодні дивився вранці телевізор, і там сьогодні один з учасників акції говорить: «Вони хочуть натиснути кнопку і відключити Інтернет». Це він говорив про владу Російської Федерації. Але це абсолютна помилка. При цьому цей учасник чомусь зовсім не боїться того, що хтось за океаном натисне на цю кнопку і відключить його від цього Інтернету. А побоюватися треба саме цього, і як раз дії законодавців, дії влади спрямовані на те, щоб застрахувати наших громадян від таких відключень у разі настання такої ситуації», - зазначив Пєсков.

Як повідомляв УНІАН, 10 березня в Москві пройшов мітинг проти закону про ізоляцію Російської Федерації від Інтернету, ухвалений у першому читанні Держдумою РФ. Акцію проти ухвалення "закону Клішаса" організувала Лібертаріанська партія Росії (ЛПР). Її учасники вийшли з плакатами з написами "Руки геть від інтернету", "Уряд Росії у відставку" та ін.

Поліція затримала вісім волонтерів, які роздавали повітряні кулі для відвідувачів мітингу, а також вилучила банери для сцени мітингу без пояснення причин.

Згідно із заявою організаторів мітингу, російська влада постійно стискають простір свободи і впроваджують репресивні закони.

7 березня Держдума РФ ухвалила закон про забезпечення сталої роботи російського сегменту Інтернету в разі відключення від всесвітньої мережі. Документ передбачає штраф за "образу" і "неповагу" державної влади. Також внесено поправки до закону "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації" та зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП), спрямовані на протидію фейковим новинам.