Ілюстрація / REUTERS

Brexit і схожі популістичні рухи у Європі змусили Брюссель поставити під сумнів себе і свої політичні підходи. Що б не сталося з цими заколотниками, повинна відбутися повномасштабна переоцінка того, як ЄС ставиться до держав і економік, залежних від нього як всередині, так і за його кордонами.

Про це пише Newsweek. Від самого заснування Європейського Союзу він майже за замовчуванням був асоційований з міжнародною солідарністю, відкритою торгівлею і правами громадян. Це природний наслідок будь-якого союзу між країнами з різним рівнем доходів і геополітичної важливості. Це було зрозуміло від самого заснування в 1993 році. Приміром, Італія і Німеччина дуже різні з огляду на їхні економіки, суспільства і глобальні позиції.

Читайте такожМеркель: Європа повинна протистояти Китаю, Росії і США

Відео дня

Ці принципи і приховані моральні позиції ще більше розширилися, коли "Зовнішня сімка" країн (включно з Португалією) приєдналася до Євросоюзу. Ситуація поглибилася ще більше, коли Іспанія і Греція - середземноморські країни з нещодавньою історією військових диктатур і економічних заколотів - приєдналися до союзу у 80-х роках.

Репутація Євросоюзу як втілення свободи, прав і демократії закріпилася після падіння Берлінської стіни, коли він швидко прийняв країни колишнього Східного блоку. Це був акт або великих амбіцій, або співчуття, або одного й іншого. Все залежить від того, як на це подивитися.

Але розширення союзу останніх часів може призвести до того, що ЄС повторить помилку всіх занепалих імперій в історії. Намагаючись розібратися з економічними і політичними труднощами вдома (Німеччина, Франція, Велика Британія), він проводить надмірно амбітну експансію на "передових" (На Балканах і в Центральній Європі). Намагаючись трансформувати колишні комуністичні планові економіки у сучасні, європейські ринки 21-го століття за дуже короткий термін, Євросоюз розмив свої стандарти і поступився політиками навіть тоді, коли деякі найновіші країни-учасниці вступають у відкритий конфлікт.

Читайте такожRzeczpospolita: Екс-президент Польщі назвав умову вступу України в ЄС у найближчі роки

Приміром, У Хорватії ЄС довелося дивитися в інший бік, коли колишній прем'єр-міністр Іво Санадер постав перед судом за корупцію. Його звинуватили в отриманні багатомільйонних хабарів від угорської державної енергетичної компанії MOL. Попри повну відсутність переконливих доказів, дві країни Євросоюзу продовжили сутичку у процесі, який багато оглядачів вважають грою Кремля за контроль над енергетикою ЄС (обидва конкуренти MOL в Хорватії - російські компанії).

Розширення Євросоюзу - одна з найбільш часто згадуваних причин втручання Росії у європейську політику. З російської точки зору, розширення європейського проекту допускалося лише за умови - явної чи неявної - що він не зайде надто далеко на схід і не включить те, що Москва вважає "російською територією". Кремль думає, що ця червона лінія була порушена у випадку України. 
Суть проблеми Євросоюзу може полягати в тому, що він просуває застарілі політичні підходи. Значною мірою бачення європейського розширення були сформульовані в часи, коли президентом Росії був Борис Єльцин — пасивний, незлостивий чоловік, зайнятий проблемами економіки своєї країни, який ледве тримався за владу.

Читайте такожForeign Policy: США готують удар санкціями по кораблях, які прокладають «Північний потік-2»

З більш самовпевненим Путіним на чолі Росія менш схильна пробачати те, що вона вважає зловживаннями з боку ЄС. І населення багатьох країн союзу вже почало шукати альтернативу. Після багатьох років, впродовж яких Євросоюз пропонував їм високі ціни вдома і обмежені можливості на ринку некваліфікованого працевлаштування за кордоном, люди все більше готові дивитися на Схід. Здається, Росія може відчувати слабкість Європи. Вперше вона застосувала військову силу в Криму. Зміна кордонів України робить її вступ в ЄС неможливим. Навряд чи Брюссель захоче ділити кордон з російським окупантом. Путін також діє економічними методами, приділяючи особливу увагу енергетиці. Йдеться не лише про приховані атаки проти угорської енергетичні компанії в Хорватії. Його проект "Північний потік-2" також підвищить енергетичну залежність Європи від Москви. В останні роки почався третій етап. Йдеться про політичне втручання. Завдяки ідеологічній і фінансовій підтримці європейських популістичних рухів, таких як AfD У Німечинні, Brexit у Великій Британії, "Жовті жилети" у Франції, Путін змушує Брюссель більше дивитися на справи всередині союзу, ніж за його межами.

Читайте такожNRC Handelsblad: «Жовті жилети» у Франції нагадують жителів Донбасу до війни

Якщо Євросоюз хоче вижити, він повинен попрацювати над тим, щоб повернути собі моральну перевагу і показати своїм громадянам, за що він борется і чому вони повинні підтримати його. Торговельна політика може стати хорошим початком. Приміром, країни- порушниці, такі як М'янма, не повинні мати неоподаткований і необмежений квотами доступ до ринку Євросоюзу. Для багатьох деякі політичні підходи ЄС не мають логіки. Наприклад, він заборонив використання пальмової олії з екологічних причин. Але при цьому соя і рапс дозволені, попри ще більш катастрофічний вплив на довкілля. Існує багато таких проблем, які змушують цікавитися, що ж насправді відбувається в Брюсселі. Якщо Євросоюз не почне злагоджено і швидко діяти, все більша частина його півмільярдного населення почне ставити подібні незручні запитання.